2010. július 31., szombat

Milyen domain-t válasszak?

Amikor eljön az ideje, hogy új domain nevet szerezzünk be, felmerül a kérdés, hazai legyen, vagy nemzetközi? Vagyis, a .hu alá regisztráljunk, vagy mondjuk a .com, .net vagy .eu alá.
Érdekes figyelni, mennyire eltérő nézetek vannak ebben a kérdésben. Van, aki azt mondja, magyar cégnek magyar domain kell. Mások szerint, nem kell a .hu-hoz ragaszkodni. Ha külföldön is szeretne az illető megjelenni, kifejezetten ajánlják, hogy ne .hu legyen.
Végül is mindegy bizonyos határok között, hogy mi a végződés. Én a .com, .net, .org, .info, .eu közül választanék a magyaron kívül. Sok név esetén jó hangzású a .es is.

Hogy miért választ valaki mást, mint a .hu?

Néhány ok erre:
  • több, mint két hét, mire kész a regisztráció
  • már foglalt a kiszemelt domain név
  • nem tudom, kell-e hosszabb távon, ezért egy olcsó regisztrációt keresek
  • több nyelven elérhető oldal, legyen nemzetközi a domain neve
A következő kérdés, amit meg kell gondolni, milyen nevet regisztráljunk? Néhány éve még szinte megkövezték azt, aki nem cégnevet regisztrált. Ma meg azt mondják, ne (csak) cégnevet, hanem "beszédes" domaint is regisztráljunk.

Mit jelent a beszédes domain?

Olyan domain nevet, ami utal a tevékenységre, szolgáltatásra.
Ha belegondolunk a bétaalfakft.hu elég keveset mond, ellenben, ha a tevékenységre utaló libatollhegyezes.hu néven van a honlap, akkor könnyen megtalálnak minket azok, akiknek éppen a libatollhegyezés a problémájuk.

Ha első kísérletünk kudarcba fullad, és már regisztrált a kiszemelt szó/kifejezés, akkor próbálkozzunk szinonímákkal, ragozott alakokkal.
Ha viszont úgy érezzük nekünk csak és kizárólag az általunk kitalált domain kell, ami már foglalt, akkor próbáljuk ki a nemzetközi végződéseket.

Óvatosak, akik a nagy ötletet biztosítani akarják, regisztrálnak több végződés alá is. (Nehogy mások lecsapjanak rá.)

Mindenképpen érdemes a kitalált nevet ízlelgetni, hangosan kimondani, hogy hangzik, ki lehet-e mondani, meg lehet-e jegyezni, nincs-e benne magánhangzó vagy esetleg mássalhangzó torlódás, ami miatt sok lesz az elgépelés. Ha több szóból áll, az egybeírás helyett átláthatóbb a kötőjeles.
Túl hosszú a név? Mi lenne, ha kitalálnánk egy rövidebb változatot is? Akkor csak azt kellene beírni, kevesebb lenne a hiba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése