2010. július 25., vasárnap

Megadjam a személyes adataimat?

A szomorú az, hogy ez a kérdés sokakban fel sem merül, amikor regisztrálnak egy közösségi oldalon. Lelkesen kitöltik az összes rubrikát. Így aztán az ismerősökről is tudok meg újat. Olyan dolgokat, melyeket személyesen nem mondanak meg, arra hivatkozva, annyira azért nem vagyunk mi jó ismerősök. Nem tudom igazából, hogy keletkezett-e kára valakinek abból, hogy megosztotta lakcímét, telefonszámát, de szerintem az ördög nem alszik. Hiába titkosítjuk telefonszámainkat, ha kiírjuk az internetre. Jelzem, az online tudakozóban hiába van a telefonszám mellett a jel, hogy marketingcélra nem lehet felhasználni, ez kevésé izgatja a marketingeseket.
Visszatérve az adatok megadására. Nekem mindig az volt a nézetem, csak olyan adatot adok meg, ami nélkül nem lehet regisztrálni. Régebben ez csak felhasználónév és jelszó volt, de aztán valakinek támadt az a remek ötlete, hogy micsoda dolog névtelenül levelezni az interneten. Azóta az újraoltási bizonyítványunkra is rákérdeznek. Hát tőlem kérdezhetnek. Végigolvasom a beállítási lehetőségeket, és amit csak lehet, letiltok, hogy megjelenjen, felhasználható legyen.
Mindenki jól gondolja meg, milyen adatokat ad meg önmagáról a közösségi oldalakon. Úgy érzem, sokan felelőtlenek, és lelkesen kiírják lakcímüket, telefonszámukat is.  Érdemes végiggondolni, mit árulunk el magunkról, és mit tartunk meg magunknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése