2010. július 24., szombat

Favicon

Mi az a favicon? Bizonyára látta már, vannak olyan honlapok, melyeknél a címsorban a http:... előtt egy kis képecske van. Mondjuk az adott cég logója piciben. Ez a favicon. Bárki tud ilyet készíteni, hiszen sok ingyenes program található hozzá a neten. Még csak letölteni sem kell őket, mert online elkészíthető, és csak a kész favicont kell elmentenünk, és alkalmaznunk honlapunkon.

Hogyan készül?

Először is keressünk rá a favicon generator kifejezésre. A rengeteg találatból válasszunk egy számunkra szimpatikusat. Van, ahol részletesen leírják a lépéseket, és azt is, hogyan kell a picike képeket használni, máshol csak az elkészítésre vannak utasítások.

Keressünk a gépünkön egy olyan képet, amiből favicont fogunk készíteni.
Ezt a képet fel kell töltenünk az favicon generátor oldalára és meg kell nyomni a generate favicon vagy hasonló feliratú gombot.
Pár pillanat múlva már kész is a kép. Megnézzük, és ha tetszik, elmentjük a gépünkre. Egy ico kiterjesztésű fájlunk lesz.
Ez a fájlt kell majd a honlapunkon a root könyvtárba bemásolni.

A favicon helye a honlap HEAD részében van, ezért oda kell beírni a következő sort:

A favicon16X16 képpont méretű. Készíthetünk ekkora rajzot is, amit elmentünk bmp kiterjesztéssel, és utána a favicon generátorral vagy más programmal konvertáljuk ikonná.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése