2010. július 1., csütörtök

Munka és költségei

Az elmúlt napokban tanulmányoztam több oldalt, ahol szolgáltatásokat kínáltak a vállalkozók. Ezek a munkák a távtitkárnő, adatgyűjtés, irodai munkák, honlapkészítés kategóriába tartoztak. Több helyen láttam, óradíjban határozzák meg a fizetendő összeget. Több honlapnál "természetesen" nem lehetett tudni, mikortól érvényesek az árak, és azt sem, a honlap mikor frissült utoljára.
Több helyen megdöbbentő órabérekkel találkoztam. 500 Ft-os alapóradíj, ami, ha havonta 20 órára szerződést köt valaki, 300 forint alá is csökkenhet. Mi a problémám? Hiszen mindenki örül, ha olcsó szolgáltatást talál, nem? Lehet, hogy a megrendelő örül, de aki a munkát elvégzi?

Gondoljuk végig ezt az óradíj kérdést!

A megnézett honlapokon minden esetben szerepelt, hogy az, aki a munkát vállalja, saját irodájában dolgozik, számítógéppel, nyomtatóval, telefonnal, fax géppel, szkennerrel rendelkezik. Vállalkozóként, számlaadás mellett végzi a munkát. Esetenként 300-500 Ft órabérért. Szakértelmét természetesen részletezi, mimimum érettségivel, és valamilyen szakmával rendelkezik.

Végre a lényegre térek: véleményem szerint 500 Ft-os órabérért vállalkozóként nem szabad dolgozni. Megértem, hogy olyan helyen lakik valaki, ahol nincs munkalehetőség, stb, stb. De nézzük csak meg, mennyi ma a minimálbér?

Idézek, hogy pontos legyen:
"A Kormány 295/2009. (XII. 21.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról

A Kormány a Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 144. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal folytatott konzultáció alapján, az ott létrejött megállapodásnak megfelelő tartalommal –, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt feladatkörében a következőket rendeli el:
1. § A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.
2. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2010. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 73 500 forint, hetibér alkalmazása esetén 16 900 forint, napibér alkalmazása esetén 3380 forint, órabér alkalmazása esetén 423 forint.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidõ teljesítése esetén 2010. január 1-jétõl havibér alkalmazása esetén 89 500 forint, hetibér alkalmazása esetén 20 600 forint, napibér alkalmazása esetén 4120 forint, órabér alkalmazása esetén 515 forint."
 
Nos azt hiszem a számuk magukért beszélnek.
Órabér 423 Ft, középfokú végzettséget, és szakképzettséget igénylő munkáknál pedig 515 Ft.
A továbbiakban az egyszerűség kedvéért arról a vállalkozóról beszélek, aki nem nyugdíjas, semmiféle ellátásban nem részesül, nincs sehol máshol munkaviszonya, egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonya, máshol nem biztosított.
 
A fenti órabérek munkavállalókra vonatkoznak. Remélem senkiben nem merül fel az, hogy na jó, de a vállalkozó dolgozhat ennél kevesebbért is. Persze dolgozhat, sőt akár ő fizethetne azért, hogy elvégez némi munkát másoknak...
Vállalkozóként a fenti órabéreknél jóval többet kell kérnie.
 
Miért?
  • Ebben az évben úgy fizet járulékot, hogy a fő tevékenysége szerinti béreket kell figyelembe vennie, ami ugye 423, illetve 515 Ft-nál nem lehet kevesebb. De legalább a minimálbér után fizet, akkor is, ha egy forintot sem keresett, és nincs legalább 36 órás munkaviszonya.
  • A munkavégzéshez saját eszközeit használja, ezeket meg kellett vennie, ha elhasználódik, pótolnia kell.
  • Saját irodájában dolgozik, amit kialakított, lehet, hogy csak emiatt vett íróasztalt, irodai széket.
  • Fizeti az energiaköltségeket, egyéb rezsiköltségeket, előfizet gyors internetre.
  • Telefonelőfizetéseket tart fenn.
  • Honlapja van, ami szintén pénzbe kerül.
  • Hirdeti szolgáltatását.
  • Fizeti az adókat, pl. IPA, építményadó.
 
Folytathatnám a felsorolást, mert az áfáról nem is szóltam, de az egyszerűség kedvéért ennyi bőven elegendő volt.
 
A járulék mértéke idén 27%, és természetesen magánszemélyként ugyanúgy fizet, mint az, aki munkaviszonyban áll. A szuperbruttó után fizeti az szja-t, és nem illeti meg az alkalmazotti adókedvezmény.
 
Tudom, sokan azt mondják, nem kell sajnálni a vállalkozót, mert mind lop, csal és hazudik.  Ez persze nem igaz, sok vállalkozó van, aki szeret jól aludni, és reggel tükörbe nézni.... Amúgy meg a tárgyalt esetben nem is igen van mit eltitkolnia, hiszen még ott tartunk, hogy a munkaviszonyban foglalkoztatottak minimális órabérét sem kéri el a megbízótól.
 
Számolgattam kicsit, csak annyira, hogy kimutassam, mennyi a minimálórabér úgy, hogy tartalmazza a 27% járulékot, és az 1% iparűzési adót. Tudom, ennek mértéke sok helyen 2%, de most 1%-kal számoltam.
Fentiek alapján a 423 Ft órabér munkabérként történő kifizetéséhez 543 Ft árbevétel kell, az 515 Ft órabéréhez pedig 661 Ft.
 
Ez a két szám még nem mond semmit, csak azt jelzi, hogy a minimális órabér ennél kevesebb nem lehet.
 
Ebben az esetben semmilyen költséget nem vettem figyelembe. Egy tollbetét, egy perc telefonálás sincs benne. Az, hogy kinek mennyi az egyéb költsége, nagyon eltérő lehet. Ha mindenből a legolcsóbbat nézzük, akkor is szép összeget kell hozzáadni. Havi 10 ezer forintot veszek egyéb költségekre, ez igazán szerény összeg.
Havi 21 munkanappal és napi 8 órával számolva, havonta 168 óra a munkaidő. Az egyéb költségeket is lebontom munkaórákra, és hozzáadom az előzőleg már kiszámolt órabérhez. Most 597 és 714 Ft-nál tartok.
Munkavállalóként 20 nap alapszabadság egy évre mindenképpen jár a dolgozónak. Szerintem a vállalkozónak is. Tehát 12 hónap helyett a szükséges árbevételt 11 hónap alatt kell megtermelnie. Korrigálva a számokat, kiderül, hogy már 651 és 779 Ft-os minimális óránként árbevételre van szükség.
Folytathatnám még a számolgatást, de nincs sok értelme. Már eddig is látszik, hogy ha az ember vállalkozó, akkor a mindenkori minimálbérnél jóval többet kell kérnie munkájáért.
Még egy fontos dolog. Ezek a számok akkor igazak, ha napi 8 órában van megbízása. Biztos, hogy minden napra meg tud szerezni egy 8 órás munkát?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése