2010. július 25., vasárnap

Adathalászat ellen mit lehet tenni?

Olvasom, hogy újabban a Google fiókunkba akarnak illetéktelenek bejutni. Az a veszélyes a mostani támadásban, hogy egy teljesen megtévesztő oldalon akarnak beléptetni ismét a levelezőbe, csak a címsorban a google helyett más szerepel.

Itt található az eredeti cikk:

Már írtam többször arról, hogy  figyelni kell, sőt gyanakodni, és ne adjunk meg minden adatot magunkról. Látható, még saját postaládánk felé igyekezve is résen kell lenni. Nem árt odapillantani a címsorra, valóban a megfelelő oldalon vagyunk?

Ezen kívül még mit tehetünk, hogy ne legyünk teljesen védtelenek?
  • Nem egy postafiókot használunk az összes létező ügyünk intézéséhez, regisztrációkhoz, stb.
  • Nem egy és ugyanazon jelszót használjuk az összes létező helyen, ahova regisztráltunk.
  • A jelszavakat tartalmazó leveleket nem tartjuk az idők végezetéig postafiókunkban.
  • Időről időre töröljük a felesleges leveleket, még akkor is, ha nagy barátunk szerint minek törölni, amikor ekkora hely van.
  • Nem felejtjük el, hogy SOHA, SENKINEK nem küldünk el belépési jelszót, PIN-kódot!
  • Nem hiszünk olyan fenyegetéseknek, hogy ellenőrzik a belépéseket, és ha most, azonnal nem lépünk be valahova, akkor kizárnak, törölnek, felnégyelnek minket. (Van, ahol valóban egy bizonyos idő után törölve lesz a felhasználó, ha nem használja a rendszert, de ott sem azt írják, azonnal lépjen be, hanem, hogy bizonyos ideje nem járt ott, és ha nem akarja, hogy töröljék, bizonyos időn belül lépjen be ismét. Sőt, van, hogy ilyenkor elküldik a belépési adatokat is.)
Múltkorában az iwiw-en keringett egy körlevél, amit sokszor megkaptam én is, hogy ha nem lépünk be elég gyakran, és nem írunk valakinek levelet, akkor törölnek. Nem értem, hogy hiheti el bárki is, hogy egy rendszer, ahol felhasználónévvel és jelszóval kell belépni, nem tudja, mikor jártam ott? Segítőkész, de naiv emberek segítik a csalókat az ilyen körlevelek küldözgetésével.

Tehát figyeljünk, legyünk óvatosak, nézzük meg, valóban annak a cégnek az oldalán vagyunk-e, mint kellene. A gmail.com a felhasználóké, a Google levelei google.comról érkeznek. Amúgy is elgondolkoztató, ha egy cég gmail-es vagy freemail-es címről ír nekünk dörgedelmet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése