2010. augusztus 2., hétfő

Honlapkészítési gondok

Van már domain név, tárhely is, már csak el kell készíteni a honlapot. Van akinek ez nagyon egyszerű feladat. Pl. azért, mert kisujjában van a honlapkészítés hogyanja, vagy azért, mert kiadja a feladatot valakinek.

A gondok akkor kezdődnek, ha úgy érezzük, meg tudjuk oldani a feladatot. Vagy azért, mert rendelkezünk bizonyos ismeretekkel, vagy azért, mert szeretnénk kézben tartani a dolgainkat, és ezért inkább megtanuljuk. Akár azért, mert egyelőre erre van időnk, de pénzünk nincs megfizetni mások munkáját.

Hogyan készüljön a honlap?
Az ember lusta, és nem annyira kecsegtető a legegyszerűbb módszer, ami úgy kezdődik, nyisd meg a jegyzettömböt. Azt tudja, hogy a Word lesz az utolsó, aminek segítségével honlapot készít, de mi van a kettő között.

Tényleg rengeteg lehetőségünk van, sokszor talán túl soknak is tűnik, mert nehéz választani. Amikor egy módja volt egy html oldal elkészítésének, nem kellett ezen elmélkedni. Ma viszont programok tömege segíthet ebben. Vannak html szerkesztők, ahol a html nyelv ismeretében készül honlapunk, vannak vizuális szerkesztők, vannak grafikai programok, és vannak tartalomkezelő rendszerek.

Ezek közül kell kiválasztani, mivel dolgozunk.
A választást jól meg kell fontolni.

A jegyzettömb munkás, de olcsó és egyszerű. Mindenhol használható.
Html szerkesztőt válasszak? De melyiket? Ingyeneset, avagy megvásároljam? Esetleg reménykedjek abban, hogy a 30 napos próbaidő alatt kész lesz a honlapom? De mi van azután, ha lejárt a kipróbálásra szánt idő, és nekem később kell módosítanom?

Vizuális szerkesztőt keressek? Ahol tologatom a szövegdobozokat és gombnak valókat, a kódot meg nem látom? A speciális állomány miatt mással nem is tudom beolvastatni esetleg...

Divatos grafikai programmal? Ja, hogy annak is próbaverziója van, az jó. És később hogyan változtatok? Megvenni ugyanis nem fogunk egy több százezerbe kerülő, nehezen kezelhető grafikai programot azért, hogy honlapot készítsünk magunknak.

Válasszak tartalomkezelőt? Ó jaj, megint meg kell tanulni egy programot.

Hogyan készül majd  a honlapom? Offline módban és feltöltöm, vagy online a tárhelyen?

Ha szerencsénk van, az is kiderül, a tárhelyen van honlapépítő, amivel online módon, aránylag könnyen elkészíthetjük honlapunkat.

Válasszam mégis inkább a WordPress-t? Fel kell telepíteni, sokszor van új verziója, de elég könnyen elkészül egy átlagos honlap vele. Ingyen van, és ingyen sablonok vannak hozzá tonnaszám.

Megannyi kérdés, amit felteszünk magunknak.

Szerintem azt kell eldönteni, milyen lesz a honlapunk.
Egyszer elkészül, és hagyjuk pihenni, vagy gyakran kell majd módosítani.
Ha később nem nagyon foglalkozunk vele, akkor meg lehet oldani a legegyszerűbben.
Ha napi, heti rendszerességgel kell változtatni, bővíteni, akkor viszont jól meg kell gondolni, hogyan készüljön. Ki fogja módosítani? Ekkor már valamilyen tartalomkezelőben kell gondolkodnunk.

A kérdések megválaszolása után jön a neheze. Elkezdünk a kiszemelt programmal dolgozni. Ekkor fog kiderülni, jól választottunk-e, avagy jöhet a következő program.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése