2010. augusztus 17., kedd

Fénykép és önéletrajz

Minden ellenkező híreszteléssel szemben, az sincs kőbe vésve, hogy fénykép is kell az önéletrajz mellé.
Ha külön kérik a hirdetésben, akkor kell. Ha nincs róla szó, nem kell.

Érvek a fénykép mellett:

  • Legalább látják a jelentkezőket

  • Személyes találkozáskor felismerik az érkezőt

  • Olyan legyen az új kolléga, aki szimpatikus

Érvek a fénykép ellen:

  • Előre megnézik a jelentkezőket

  • Szimpátia alapján hívják be interjúra az embereket

  • Kiről készült már jó igazolványkép?

Tényleg, mire jó, hogy fényképes önéletrajzokat küldünk? Ez csak elméleti kérdés volt, nem akarok rá válaszolni. Ha kell, kell, ha nem, akkor mindenki eldönti, képeset küld vagy sem.

Ha kell a fotó

Álláskeresésnél nem küldözgetünk nyaralási képeket, még akkor sem, ha Bali szigetén jártunk jól látható módon. Amikor önéletrajz mellé fényképet csatolunk, akkor az a kép legyen olyan, amelyen megjelenésünk üzleties. Öltöny, ing, nyakkendő, nőknél kosztüm, vagy nem kivágott és nem átlátszó blúz. 
Természetesen frizura-smink tökéletes...
Kerüljük a tavalyi vállalati ünnepségen készült üzleti megjelenésű csoportképből kivágott orcánkat is.

Ha képet készíttetünk, igyekezzünk ott, ahol tud is fényképezni az, aki kezeli a fotómasinát. Tudom, nem mehetünk oda hozzá úgy, hogy elnézést, magát csak az igazolványkép készítő kezelésére tanították be, vagy esetleg fotósiskolát is végzett? Igazi fotós meg tudja mondani, melyik orcánk előnyösebb a képen. Persze ez nem azt jelenti, hogy profilból fényképez, de nem biztos, hogy a telibe kapott kép lesz a nyerő. Kis fordulat, derék kihúz, toka ügyesen eltüntet (csökkent), stb. Vannak azért trükkök, bár a fotós is hozott anyagból dolgozik, de mégsem kell úgy kinézni mindenkinek az ilyen képeken, mint az a bizonyos kilométerkő.

Ha saját akaratból küldjük a képet, akkor is tartsuk be a fentieket.

Igen, tudom, vannak kreatív szakmák, és állítólag ott rém trendi, ha valami extrémet, vicceset "kreatívat" küldenek. Erről tessék előre tájékozódni.

A fotó hogyan jut el a címzetthez?

Hát nem úgy, hogy a szép, 4*4-es (9*13-as) méretű képünket odatűzzük! Bizony nem.
Kell egy kis technikai művelet. Elő a szkennert, és szkenneljük be a képet. 300 dpi bőven elég. Ez a kép is elég nagy lesz:-)
Ha megvan a kép, és még mindig jól nézünk ki rajta, akkor most kicsinyítsük le olyan igazolványkép méretre.
Mentsük is el ekkorában, a minőséget ne rontsuk le! Most milyen?
Ugye, már nem annyira jó a helyzet. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ezt a képet rábűvöljük az önéletrajzunkra. Föl, a jobb felső sarokba.
Ki is kell majd nyomtatni az önéletrajzot, ha nem e-mailben kell jelentkezni. Ja, hogy nincs színes nyomtató? Hát ez az. Ezért írtam, hogy ha nem kötelező, mellőzzük a képet. Szegény fotóval annyi minden történik, és mire kinyomtatjuk a dokumentumot már nem az a kép, ami az elején volt.

Ha e-mailben küldjük, nézzük meg, mekkora fájlt alkottunk önéletrajz címén. Ha a képet csak úgy kicsinyítjük, hogy egérrel összébb húzzuk, akkor az bizony egy  hatalmas fájl marad. Ezért kell menüből kicsinyíteni, átméretezni. Akkor lesz a fájl mérete kisebb. Amin viszont ne spóroljunk, az a minősége. Mentéskor esetleg megkérdi, milyen minőségű legyen, 90% alattit ne válasszunk, mert a végén saját magunkat se ismerjük fel.

Még egy tanács a fájl mentéséhez. A fájlnév legyen a nevünk, ékezet nélkül, vezeteknev_keresztnev.doc formában.

A következő bejegyzésben leírom, miért nem kérnek sok országban fényképes önéletrajzot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése