2010. augusztus 16., hétfő

Még mindig önéletrajz

Vannak olyan hibák, melyeket nem célszerű elkövetni önéletrajz írásakor.

Ilyen hibák:

  • valótlanság

  • helyesírási hiba

  • nem a kért formátumú önéletrajz beadása

  • fizetési igény beírása

  • annak taglalása, miért jelentkezik

  • előző munkáltatók szidalmazása

  • kilépések okának beírása

  • stb.

Nem akarok ötleteket adni, hogyan lehet elrontani egy önéletrajzot.

Annak a leírása, miért is jelentkezünk arra a  bizonyos posztra, a kísérőlevélben történik. Ezt nevezik motivációs levélnek. Szerintem kicsit túllihegnek nálunk mindent, mert a legfőbb motiváció úgyis az, hogy valamiből meg kell élni, és reméli az illető, végre álláshoz jut. A világmegváltásra való hivatkozás, vagy az, hogy pusztán a kiszemelt cég nagysága, és remek mivolta ösztönözte az illetőt, nekem nem tűnik őszintének.

Sok helyen mégis a jól megírt motivációs levél az, ami miatt valakit megfelelőnek találnak. Miért? Nem tudom, lehet, hogy lusták elolvasni és összehasonlítani a jelentkezők tapasztalatát, végzettségeit.
Nekem a motivációs levél kicsit hazugnak tűnik, udvarolok benne egy cégnek, (majdnem mást írtam) hogy miért is vagyok szerencsés, amiért jelentkezhettem, meg miért is szeretnék valami eszméletlen módon pont ott dolgozni.
Mindenki vérmérséklete szerint írja meg a motivációs levelét.

Ha egy mód van rá, kerüljük azt, hogy meg kelljen mondani a fizetési igényünket. Finoman szólva csúnya dolognak tartom, hogy arra kényszerítenek embereket, mondjanak egy számot. Ezt majd később kifejtem, miért csúnya dolog. Azért van olyan dolog, amit tárgyilagosan bele kell írni:


Milyen állásra jelentkezünk, hol olvastunk róla, illetve honnan tudtuk meg a lehetőséget, és  ha van, a hivatkozási számot is fel kell tüntetni.
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy konkrét, élő embernek tudjuk címezni a levelet, tegyük meg! Írjuk oda a nevet, ha tudjuk a titulust is.
 Még egy szomorú hír:

Ahány pályázat, annyi motivációs levél. Ezt méginkább át kell írni, mint az önéletrajzot! Nem küldhetek levelet úgy, hogy megdícsérem nagyszerű szoftvertermékeit a vegyipari cégnek, vagy a remek környezetet emlegetem motiváló tényezőként, amikor egy belvárosi pincében van a cég.

A megírt önéletrajz és motivációs levél még nem elegendő a pályázathoz. Általában kifejezetten kérik is az állás betöltéséhez szükséges iskolai végzettségek, szakképzettségek, nyelvvizsgák igazolását. Ez az említett bizonyítványok fénymásolatban való megküldését jelenti.
Alakul a boríték!:-)

Ha felsőfokú végzettségünk van, nem kell a középiskolai bizonyítványt, ugyanígy, ha érettségiztünk, nem kell az általános iskolai bizonyítványt elküldeni. Szakképzettségből is azt, ami az adott helyen szükséges.
Ugyanabból a nyelvből több, különböző szintű vizsga esetén is a legmagasabb szintűt másoljuk csak le.

Tehát jól megírt önéletrajz és motivációs levél, plusz a mellékletek. Ezek képezik a pályázati anyagot.



Még egy hibalehetőség! Vigyázzunk a címzésre, és a beadási határidőt is tartsuk be! Ajánlottan adjuk fel, így legalább van a kezünkben egy papír, amivel magunknak igazolhatjuk, feladtuk a pályázatot. Sőt, külön díjért vállalja a Posta azt, hogy a következő napon odaér a levél.

Emlékezzünk! Soha nem küldünk eredeti iskolai bizonyítványokat! Senkinek! Ha minket választottak, úgyis bekérik, és gyönyörködnek benne élőben, lemásolják, (hiszen az az igazi) majd visszaadják. Erre figyeljünk, mindenképpen adják vissza minden eredeti bizonyítványunkat, okiratunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése