2011. november 9., szerda

Hiper- über- szakértők világa

Csak kapkodom a fejem. Hogy ma már mindenki szakértő?

A szakértőség kérdését egyszer már tárgyaltam, itt csak röviden a nézetemről:
számomra a szakértő olyan, aki tanulta azt a valamit, évek óta dolgozik a szakmában, cikkeket ír róla, esetleg oktat is másokat, folyamatosan képzi magát, lépést tart a világgal.

Én nem tudom szakértőnek elfogadni azokat, akik tegnapelőtt kitalálták, ezzel fogok foglalkozni, csináltak egy honlapot, majd ma kiírják a honlapjukra, hogy milyen szakértők.

Arról ne is beszéljünk, milyen szakértők vannak ma!:-)
A látogatottsági szakértő még hagyján, de van kapcsolattartási meg kapcsolatnövekedési szakértő is. Ma már mindenki kitalálhat magának valamit, amiben szakértőnek hirdeti magát.
Lassan a 10 millió szakértő hazája leszünk, vagy ha nem, az csak azért lesz, mert ennél kevesebben vagyunk...

Lehet, nekem is ki kellene írnom, milyen szakértő vagyok? (Nekem az orromra koppintottak a hivatalban, amikor a szakértőség felől érdeklődtem, és az írás elején levő dolgokat kérték rajtam számon tételesen, rákérdezve a szakmai konferenciákon történt előadásaimra is.)

Az viszont biztos, hogy a magukat nagy hanggal szakértőnek nevezők egészen kicsi része az, aki valóban szakértő, vagyis szakértői tevékenység végzésére feljogosított személy.

Ha elgondolkozok ezen, azt mondom, akkor maximum egy szakmában specialistának nevezhetnék magukat, feltéve, ha valóban kitanulták azt a szakmát. Igaz, amikor sok helyen nem kell szaktudás a munkakörök betöltéséhez, akkor nem várhatom el magukat eladni akaró vállalkozóktól, hogy szerények legyenek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése