2011. november 7., hétfő

Háttér

Itt az online vállalkozásba vágó emberek családi és baráti hátterére gondolok.

Ha már volt vállalkozási ötlete, akkor azt hogyan fogadták közeli hozzátartozói?
Ha örültek, és együtt gondolkodtak, biztatták, majd a megvalósításból is kivették a részüket, akkor Ön a nagyon szerencsés és nagyon irigyelt vállalkozók közé tartozik.

Bizony, a többséget nem lelkesítik, hanem inkább lebeszélni akarják.
  • Miért nem keresel rendes állást?
  • Miért nem akarsz valami normális dologgal foglalkozni?
  • Ki fogja ezt tőled megvenni?
  • Neked az úgyse sikerülhet!
  • Kevés vagy te ehhez!
  • Ne ábrándozz, úgyse fog sikerülni!
  • Ne kezdj bele, úgyis be fognak csapni!
Ilyen, és ehhez hasonló kedves, biztató szavakat lehet kapni a rokonoktól. Esetleg még a későbbiekben konkrétan rá is kérdeznek a bevétel nagyságára, hogy megismételhessék a fentieket.

Mit lehet tenni, ha a család,a  közeli ismerősök inkább lebeszélni akarják? Keressen inkább "rendes" munkát? Ne beszéljen senkinek a dolgairól? Mi a megoldás?

A megoldás nem olyan, mai mindig és mindenkire egyformán érvényes. Lehet, hogy egy idő után a családnak megtetszik az ötlet, lehet, hogy nem.
Megoldás lehet az, ha keresünk hasonló, csetlő-botló vállalkozókat. Olyanokat, akikkel meg tudjuk beszélni a gondokat, akiknek hasonló problémái vannak. Akik viszont nem jelentenek konkurenciát, mert ugye nem az a cél, hogy a kevés ügyfelünknek új szolgáltatót, kereskedőt keressünk.

 Gyakran hallani olyat, hogy barátkozz olyanokkal, akikhez hasonlítani akarsz. Igen, ez tök jó mondás, csak azok is azokkal akarnak barátkozni, akikhez hasonlítani akarnak. Ezt a részt elfelejtik elmondani. Ne gondoljuk, hogy a magunk egyszemélyes, alakulóban levő, vagy létező, és akár még sikeresnek is tartott vállalkozásával partnerek leszünk egy több száz fős vállalkozás első számú vezetőjének, vagy tulajdonosának. A nagyobbakról ne is beszéljünk.
Még azoknak sem leszünk partner, akik egy 10-50 fős vállalkozásban érdekeltek.

Ha egyszemélyes vállalkozásom van, akkor nekem a hasonló nagyságú vállalkozásokat kell keresnem. Hasonló gondokkal küzdünk, hasonló a nagyság, a megoldandó feladat.

Válasszunk háttérnek hozzánk hasonló vállalkozókat. Beszéljünk velük a gondjainkról, a kérdésekről, a kételyekről. Arról is, mibe vagyunk sikeresek. Egymást támogatva könnyebb lesz.
A család támogatását nem pótolja, de gondoljunk arra, a család is kívülről szemléli a vállalkozásunkat, nem ismeri, milyen nehézségeket kell leküzdeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése