2011. január 12., szerda

Jó lenne ilyen nálunk is

Elvetődtem a yahoo egyik aloldalára. Nézelődtem, olvasgattam, és csodálkoztam. Nálunk miért nincs ilyen? Tudom a választ.

Konkrétan arról van szó, hogy a yahoo-birodalom egyik kis szegletében az oktatással, álláskereséssel, és hasonló dolgokkal foglalkoznak. Gondolom üzleti szempontból is.

Itt az a bizonyos oldal, illetve téma: http://finance.yahoo.com/career-work/article/111747/ways-to-make-extra-money-in-2011
Már a címe is érdekes. Tanácsok arról, milyen munkával juthatnak extra pénzhez az emberek. Persze nem kell mindent szó szerint venni, és elhinni, de innen indultam.

Ezután átkerültem egy kattintással, nem is tudom honnan, a http://education.yahoo.com/ oldalra. Ezt a részt már nem ragozom tovább, tessék szétnézni, mert sok érdekes dolog van ott.

Először is, egy csomó szakma, munkakör rövid leírása azzal, milyen képzettség, képesség kell hozzá, mivel foglalkozik, és a jellemző keresetek. Igaz a keresetek 2008-as adatokon nyugszanak, de a semminél több. Eléggé megrázó tud lenni:-)

Engem az internettel, oktatással kapcsolatos dolgok érdekelnek, és bizony meg kellett állapítanom, tényleg vannak pénzkereseti lehetőségek, sajna inkább csak azoknak, akik angolul jól tudnak. Némelyik munka, amit ajánlanak, nálunk szinte ismeretlen, illetve tudjuk, létezik, csak még élő embert nem láttunk, aki ezzel foglalkozik, sőt olyat sem, aki már látott olyat, aki igen.

Vissza a yahoo-hoz. Ha nem találná meg valaki, itt az az oldal, ahonnan lehet keresni foglalkozásokat: http://education.yahoo.net/careers.htm?kid=HUYT

Ha második karrierre vágyunk, vagy csak kénytelenek vagyunk váltani, ahhoz is van információ: http://education.yahoo.net/articles/best_second_act_careers.htm

Ami itt megfogott, az az, hogy látok perspektívát. Leírják, az elkövetkező években erre vagy arra milyen mértékben lesz szükség. Rögtön ott a link is ahhoz, hogy iskolát, tanfolyamot keressen az illető. Ennek működéséről nem tudok mit írni, hiszen ahhoz, hogy eldöntsem, használható-e, jó találatok vannak-e, ismernem kellene a helyet.

Sajnos a munkát kereső, hosszabb pályafutásra vágyó, és tanulni sem rest emberek sincsenek nálunk jó helyzetben, hiszen nincs olyan, aki meg tudja mondani, mit tanuljunk, mire képezzük ki és át magunkat, ha 5 év múlva is dolgozni szeretnénk. Jó, most azt a részt vessük el, hogy legyek ívhegesztő vagy kőműves, asztalos vagy tetőfedő. Nem azért kérem elvetni, mert büdös a munka, hanem azért, mert egy felnőtt gyermekkel rendelkező nőtől ezen szakmák választása nem várható el.

Az ilyen fent említett, összefoglaló oldalak bizony itt is jók lennének. Lehet, hogy sokan meggondolnák, mégis inkább olyan szakma kell, ami hosszabb távon megélhetést biztosít.

Az elején feltett kérdésre a válasz, amit tudok, az sajnos éppen az, senki nem tudja megmondani, mit tanuljunk, az iskolák mit tanítsanak, mire lesz szükség 5 év múlva. Addig meg marad a kommunikációs szakemberek áradata, a nem tudjuk, mire képesítő szakmák oktatása, és a karok széttárása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése