2010. október 14., csütörtök

Szöveget írni mindenki tud

Igen? Vagy talán mégsem? Na jó, tud, de milyet?
Most nem a szöveg tartalmáról szeretnék írni, hanem arról, hogy bármilyen szöveget is írunk, annak valahogyan ki kell néznie. A szövegszerkesztő programok arra szolgálnak, hogy az írott anyagaink szépek, jól olvashatók, és lehetőség szerint hibátlanok legyenek.

Szövegszerkesztője mindenkinek van, aki a Windows operációs rendszer valamely verzióját használja. Ha csak szöveget szoktunk írni, számolni nem kell, és prezentációt sem kell készítenünk soha, teljesen felesleges bármiféle irodai programot is beszerezni.

A Windows operációs rendszer kellékei között találunk egyből két szövegszerkesztőt is. Az egyik a Jegyzettömb (Notepad), a másik pedig a WordPad.

A Jegyzettömb kevesebb tudással rendelkezik, csak néhány dolgot lehet formázni segítségével, így például a betű típusát, méretét, stílusát, de lehet vele szövegrészeket másolni, áthelyezni, beilleszteni, törölni.
A munka elmenthető és kinyomtatható.
Olyan fájl formátumot alkalmaz, amit mindenfajta szövegszerkesztő el tud olvasni. Ez nem hátrány, sőt.
Ezen kívül segítségével honlapot is tudunk készíteni. Programkódokat is írhatunk benne, ha a tudás birtokában vagyunk.
Tehát az egyszerű Jegyzettömb nem egy lesajnálni való ócskaság, hanem hasznos segítőnk.

A WordPad már majdnem olyan, mint nagy testvére, a Word. Csak ez ingyen van, illetve az operációs rendszerrel együtt kapjuk, külön nem kell fizetni érte. Érdemes használni, mert sokféle formázási lehetőséget tud. Tudása és kinézete a különböző Windows verziókban más és más, de abban megegyeznek, hogy egy kulturált kinézetű üzleti levelet meg lehet velük írni.

Ezért írtam, hogy szöveget írni mindenki tud, mert akinek operációs rendszer van a gépén, annak valamilyen szövegszerkesztője is van.
Az egyszerű szövegszerkesztők nem rendelkeznek kényelmi funkciókkal, mint például a helyesírás ellenőrzése, ezt személyesen kell megtennünk.
A szépírás alól viszont felmentést adnak, és bármikor újra betölthetjük az egyszer már megírt szövegünket. Persze csak akkor, ha gondoskodtunk annak mentéséről is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése