2010. október 14., csütörtök

Jelszavakról

Biztos mindenki emlékszik olyan amerikai filmre, ahol a hős szobájában a betolakodók/nyomozók meglátják a számítógépet, bekapcsolják, és próbálják megfejteni a jelszót.
Elsőre nem megy, próbálkoznak, majd benéznek a fiókba, átlapozzák a naptárt, esetleg ránéznek a monitorra, végső esetben megkérdik egymástól, milyen csapatnak is drukkol az illető, és ki is a kedvenc baseball játékosa.
Ha ez sem vezet eredményre, megnézik a szobában a képeket, és láss csodát, már bent is vannak az illető adatai között.

Sajnos, ez nem annyira vicces, mint ahogy látszik, mert sok ember valóban így védi adatait. A jelszót, attól való félelmében, hogy elfelejti, elképesztő helyekre írja ki. Remélem, az valóban csak vicc, hogy a szőke nő piros rúzzsal ráírja a monitorra, mert ennyire nem lehet hülye senki sem.

Ami viszont nem vicc, az az, hogy az asztal fiókjában egy papíron van, monitorra post it segítségével írja ki, naptár hátlapján, stb. Nem akarok ötleteket adni.

Magában az, hogy fel van írva, még nem baj. A baj az, amikor felhasználónév, jelszó együtt van tárolva, pontosan megadva, hol használja az illető. Legalább külön lenne! Persze, akkor összekeverné.
A jelszavakat is felírhatjuk, csak válasszunk olyan módot, amiről nem ordít, hogy ez egy jelszó.
Pédául valamilyen szövegkörnyezetben elhelyezzük a jelszót. Ilyenkor arra kell emlékezni, hol is van ez a szó.

Most magáról a jelszóról. Munkahelyeken sokszor találkozunk jelszóadási szabályokkal. Ott bizony nem könnyű jelszót találni, főleg, ha 30 naponként új kell, és a karakterek nem ismétlődhetnek ugyanazon helyen egy bizonyos ideig.
Ha otthonra szeretnénk jelszót találni, akkor is figyeljünk néhány dologra. A teljesen evidens szavakat semmi esetre se használjuk. Pl. hónapok neve, napok megnevezése, keresztnevek, lakóhelyünk neve.

Ajánlják sok helyen, sőt csak olyan jelszót fogadnak el, ami kis és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket is tartalmaz. Megadják, melyikből minimálisan hányat kell elhelyeznünk a jelszóban. Ez lehetővé teszi, hogy megjegyezhető szavakat használjunk, csak emlékezni kell, hol vannak a számok, a nagybetűk és a speciális karakterek.
Haladók 18-20 karakteres jelszavakat is használnak, ezt jól megtanulják, és biztosan használják.
Ha ezt túlzásnak érezzük, akkor legalább a jól megjegyezhető szó közbe szúrjunk be számokat és speciális karaktereket.
Azért azt is meg kell mondani, nem mindenhol lehet speciális karaktereket használni, sőt esetenként nagybetűket se.
Más oldalakon viszont a rendszer mutatja is, hogy gyengének vagy erősnek tartja jelszavunkat. Ha a rendszer szerint gyenge, mindenképpen változtassunk rajta. Gondolom a magyar szavak miatt egy egyszerű értelmes szó és a végén valamilyen szám típusú jelszót több helyen erősnek értékelt a rendszer. Ez megjegyezhető.

Még egy dolog. Nem árt, ha időnként lecseréljük jelszavainkat. Ugyanis az ördög nem alszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése