2010. október 7., csütörtök

Reklámanyag saját kezűleg?

Már megint egy hülye ötlet? Nem annak szánom.

Olyan vállalkozókra gondolok, akik kicsiben űzik az ipart, egyedül dolgoznak, esetleg van néhány alkalmazottjuk, de a vállalkozás mérete nem akkora, hogy ezt a feladatot érdemes lenne kiadni másnak.
Még egy feladat, nem elég dolgozni abban, amiért vállalkozunk?

Meggondolandó, hogy kiadjunk-e egy feladatot valaki másnak, vagy megoldjuk egyedül.
Egy kisvállalkozás nem fog hatalmas reklámkampányokat készíteni, reklámanyaggal sem árasztja el környezetét, levelezése sem akkora, hogy bárki hiányolná a nyomdai fejléces levélpapírt.

Az arculatkialakítás nagyon divatos  valami; persze, kell logó meg mottó, meg minden, mi szem-szájnak ingere. Nem akarok mások üzlete ellen beszélni, de tudjuk, egy mikrovállalkozónak (kényszervállalkozónak) erre nincs szüksége. Főleg, ha nem érintkezik írásban az ügyfelekkel. Pl. egy vízszerelőnek nem kell okvetlenül arculatkialakítással foglalkozni, sokkal fontosabb az, hogy a megrendelők elégedettek legyenek munkájával, és továbbadják telefonszámát.

Amire minden vállalkozónak szüksége van, az a névjegy, honlap, szórólap, e-mail, esetleg kupon, termék vagy szolgáltatás ismertető.
Ezek kis ügyességgel és Office programokkal is elkészíthetők. A honlapot kivenném ebből a sorból, azt ha csak egy mód van rá, ne a Ms Office programokkal készítsük el.

A névjegy kiszerkesztése, elkészítése sem ördöngösség, ha csak 10-20 db kell, de hirtelen, jobban járunk, ha magunk nyomtatjuk ki. Egyszer kell elkészíteni, módosítani pedig akkor kell, ha változott valamilyen adat rajta.
Sőt. Ha csak feketével nyomtatjuk a névjegyet, a későbbiekben az eltett szép, tiszta A4-es lapot már csak fénymásolni kell.
Természetesen nagyobb mennyiségben a nyomdai úton előállítottat javaslom, de azt is tudom, hogy 50 db névjegy milyen sokáig eltart.

A szórólapot is megszerkeszthetjük Wordben.  A szöveget akkor is tőlünk kérik, ha más szerkeszti. Ötletekhez, mintaként tegyünk el néhány jónak tartott szórólapot, és próbáljuk a szerkesztésben utánozni. Itt sem többszínnyomásos, grafikával díszített, fényképes, hétnyelven beszélő szórólapról van szó. Arról, amiről nagy valószínűséggel tudjuk, akárhogyan is néz ki, kézbevétele után 10 másodpercen belül a többség már ki is dobja.

E-mail sorozatunkat, - amihez szintén minden esetben nekünk kell adatokat szolgáltatni, miről szóljon, milyen termék, kedvezmény stb legyen benne, -  elkészíthetjük egy ihletett napon. Utána már csak küldeni kell.

A többségnek nincsenek olyan gondjai, hogy a többezres listára nem tudja elküldeni a leveleit kézi módszerekkel, hiszen nincsenek többezres listái. 10-20 embernek simán elküldjük a leveleket. Itt egy tipp ehhez: a címzett saját magam legyek, mindenki más titkos másolatot kapjon. Ez az, amit BCC néven találunk az e-mailben.

A kuponokat is megszerkeszthetjük Wordben. Ehhez táblázatot javaslok, egyforma cellákat hozunk létre. Az első cellában elkészítjük a kupont, ezután átmásoljuk a többi cellába. Szintén érdemes félretenni egy kinyomtatott A4-es lapot, amit később fénymásolhatunk.

Termék, szolgáltatás ismertetőre lehet, elegendő egy fél A4-es oldal. Így egy oldalon két ismertetőnk lesz. Többféle megoldással lehet készíteni. Két hasáb, vagy táblázat segítségével. A margókra figyeljünk oda!
Szintén egyszer írjuk és szerkesztjük, a kész ismertetőt átmásoljuk a másik oldalra, vagy ha többféle kell, akkor mindkét oldalon más termék vagy szolgáltatás ismertetése szerepel. A többször említett tegyünk félre egy kinyomtatott lapot műsor itt is fontos.

A névjegy, kupon esetében vastagabb (nehezebb) papírt használjunk. A nyomtató leírásában benne van, milyen nehézségű papírral tud dolgozni. Kicsit nehezebb még menni szokott. Lehet, hogy nem automatikusan, hanem úgy, hogy állunk mellette, és segítjük a papírt a hengerek között továbbjutni. Nem toljuk bele a gépbe, csak segítjük. Egyesével adagolva a papírt jól sikerül a művelet.

Milyen vastag papírról legyen szó?
A 160 grammos papír már eléggé kartonnak kinéző. Vagy a névjegyhez, kuponhoz vehetünk névjegykartont, ami sokféle színben kapható. Nem olcsó, de mennyiért készítenének 20 db névjegyet?

Szórólap van ilyen is és olyan is. Van szép fényes vastag papíron, és egészen vékony papíron is. Elég lenne a vékonyabb papír,  ha lehetne kapni, és vinné a nyomtató. Talán találunk 70 grammos papírt, de ehhez nem fűzök nagy reményeket.

A reklámanyag készítést saját kezűleg azoknak ajánlom, akik gyakorlattal rendelkeznek szövegszerkesztésben, illetve hajlandóak néhány dolgot megtanulni a cél érdekében.
Néhány 10 darabos tételekkel sehol nem szeretnek foglalkozni, tehát ha ekkora mennyiséget kell főleg gyorsan előállítanunk, jobban járunk, ha magunk készítjük el a névjegyet, szórólapot, kupont.

Akinek ezres nagyságrendben van szüksége ezekere a dolgokra, mindenképpen jobban jár, ha nyomdához fordul.

Milyen előnye van ennek a kézi módszernek?
Néhány előny:
  • gyors
  • igényeknek megfelelően változtatható
  • kis mennyiség készülhet
  • utánnyomás szinte azonnal lehetséges
  • akkora mennyiséget lehet egyszerre elkészíteni, amennyire most van szükség
A módszer hátrányai:
  • időigényes a szerkesztés
  • programok ismeretét igényli
  • papírfajták használata korlátozott
  • a vágással is nekünk kell foglalkozni
  • nyomtató szükséges hozzá
Első ránézésre ellentmondás van az előnye a gyorsaság, hátránya az időigényesség között.
Nincs ellentmondás, hiszen a szöveget nekünk kell megadni mindig, és a vállalási határidő általában több nap. Kivétel a bevásárlóközpontok azonnali készítéssel foglalkozó pultjainál leadott rendelések. Ez esetben megvárható a szerkesztés, nyomtatás; ez is idő.
A gyorsaság a változtatásoknál érezhető. Ha csak egy telefonszámot, vagy árat, címet akarunk változtatni, az megvan 1-2 perc alatt, kinyomtatjuk és kész. Ha nem mi csináljuk ezt, akkor a módosítással sokkal több idő megy el.

Csak a Microsoft Office programokat említettem, természetesen más programcsomagok is alkalmasak reklámanyagunk elkészítésére. Azonban vigyázzunk: ne lőjünk ágyúval verébre. A nagytudású, speciális programok használata csak akkor javasolt erre a célra, ha tudjuk kezelni, és a programok már amúgy is rendelkezésünkre állnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése