2011. július 11., hétfő

Még mindig az aldomaines kérdés

Előző bejegyzésemben utaltam arra, hogy a blogok is hasonlóan, aldomainként találhatók meg, és hogy az más, mint amikor egy üzleti honlapról van szó.

A blogok arra valók, hogy az emberek megosszák gondolataikat másokkal. Bárki indíthat blogot. Regisztrál egy
olyan oldalon, ahol blogokat lehet írni, választ egy címet a blogjának, és amennyiben az a cím még szabad, akkor hajrá.

Ebben az esetben is aldomainnel állunk szemben, hiszen valamilyenblognevevanitt.blogspot.com a látható domain név.
Mégsem mondjuk, de gáz, meg húha, és egyáltalán. A blogokat arra találták ki, hogy meséljünk életünkről, gondolatainkról, tapasztalatainkról másoknak. Az, hogy a blogokat vállalkozások is használják, azt jelenti, hogy szeretnének kommunikálni a közönséggel.
A blogban olyan dolgokat írnak le, amit a honlapon nem. A honlapjukra mutató linkeket helyeznek el, ezzel is növelve annak látogatottságát.
Hasznos tudnivalókat, újdonságokat, akciókat lehet a blogon közzétenni. A honlap javítása, alakítása hosszabb időt vehet igénybe, a blogon szinte azonnal ki lehet kürtölni a mondanivalót.
A blog kiegészíti a honlapot, nem helyette van.

Kisebb vállalkozások, főleg kézműves vállalkozók, oktatással foglalkozók használják a blogot honlapként. Be tudják mutatni termékeik fényképét, és az elérhetőségeket. Sok kézművesnek van boltja az interneten, erre is fel tudja hívni a figyelmet. Oktatók leírják, mivel foglalkoznak, és az elérhetőségeket adják meg.

A blog írása azért hatékonyabb, mint egy honlap, mert nagyon gyorsan indexelődik a tartalom. Amíg egy honlap minden oldalát esetleg hónapok múlva lelik meg a robotok, addig egy új bejegyzés már nagyon hamar, akár percekkel később is a találati listán szerepel.

A blogoknak a blogszolgáltató is biztosít valamilyen reklámot. Olvashatunk főoldalra kikerült blogról, blogketrecről. Egyik sem a Bloggeren van, itt viszont hamar indexelődünk, és a következő honlap gombra kattintva kerülhetünk látókörbe. Nem elhanyagolható az sem, hogy fel lehet iratkozni a blogokra, vagyis, egy új bejegyzés napvilágra kerülése esetén kapunk egy emailt, hogy új cikk jelent meg a blogon.

A blogot tekinthetem speciális honlapnak is, amiről az olvasók tudják, hogy egy "napló", így nem merül fel az a kérdés, miért is egy aldomainen találom meg.
A másik különbség az, hogy a blogszolgáltatók nem teszik kötelezővé a reklámokat, illetve azok eltűrését a blogon. A felhasználó választhatja azt a lehetőséget, hogy reklámokat helyeznek el nála, amiért díjazásban részesül, illetve harmadik fél reklámját is elhelyezheti. Persze az, hogy hol, milyen szabályok vannak, az változó. A Bloggernél maradva, itt nem kötelező reklámokat kitenni, és nem csak a központilag támogatott reklámokkal operálhatunk. Van olyan hely, ahol a blog indításakor kell eldönteni, milyen reklám megjelenítést választ valaki.

Igaz, hogy a blogok is aldomaines formában találhatók, azonban mégis mást jelentenek, mint az ingyenes honlapkészítő helyeken elhelyezett honlapok. Itt más a funkció, a blog nem a vállalkozás honlapja, csak támogatja azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése