2011. július 4., hétfő

Az ingyenes honlapkészítő helyekről

A saját véleményemet mondom itt el. Én is egy vagyok a  sok közül, aki vállalkozik, és honlapja van.


Előrebocsátom, hogy igazat adok azoknak, akik azt mondják, ha már vállalkozunk, a honlapunk ne egy ingyenes tárhelyen legyen. Ingyenes tárhelynek tekintem a különböző helyeket, ahol mindenféle html és egyéb ismeret nélkül lehet összebarkácsolni egy honlapot, és nem kell érte fizetni, vagy éves szinten 1.000 Ft alatt van a fizetendő összeg.

A html ismeret hiánya a legkevesebb, amit fel lehet róni bárkinek is. Nem ez a gond.

Kezdem látogatói szemmel.

Azok az oldalak, amik egy aldomainen jönnek létre, egy dologban nagyon hasonlítanak. Ez pedig az, hogy alaposan tele vannak szórva reklámokkal. Túlzottan is.
Egyszerűen élvezhetetlen a tartalom, már amennyiben tartalomnak lehet nevezni a mindenféle koncepció nélkül összevagdosott szöveget, a könyvek szkenneléséből alkotott képeket.

A keresőben aránylag előkelő helyen tudnak megjelenni ezek az oldalak, de a tartalom gyakran kritikán aluli. Még azt a szövegrészt se mindig találja meg az ember, ami alapján a kereső a találati listán hozta.
Gyakran a tartalom egy olyan széles oszlopban jelenik meg, ami egy vershez lenne elegendő. Jobbra-balra hirdetések. Az oldal alján is.

Természetesen az oldal gazdája is hirdet, hogy milyen gyorsan, flottul készíthetünk honlapot.
Teljesen látogatóul nem tudom nézni ezeket az oldalakat, mert ahhoz már túl sok jó és rossz példát láttam, és mondhatni az átlagnál jóval képzettebb vagyok a témában.

Vállalkozói szemmel

Keresek egy szolgáltatást, és rátalálok egy remek honlapra, amit valamelyik ingyenes, vagy nagyon olcsó honlapkészítő helyen állítottak elő. Először is elrettenek. Én még nem láttam ebben a kategóriában jól kinéző oldalt. Persze, lehet, tömegével vannak ilyenek is, nekem sajnos még ezek nem kerültek a szemem elé.

Ha keresőből jövök, akkor a domain névre a címsorban csak később pillantok rá. Nos, ekkor már világossá szokott válni, miért is olyan, amilyen.

Ahogy látogatóként is, azonnal a kevés tartalom, és ehhez képest eszméletlen mennyiségű reklám az, ami feltűnik. A készítő nem igazán tudta, mit akar, vagy ha igen, akkor a megvalósítással voltak gondjai.
És mint vállalkozó, ilyenkor a következő jut eszembe. Itt van ez a baromi ronda oldal, csúf betűkkel, mindenféle reklámokkal, ki tudja mikori adatokkal.

A vállalkozó vajon mikor nézett a honlapjára legutóbb? Vajon igaz-e, ami itt van. Értem ezalatt, hogy a cím, telefonszám, árak még aktuálisak-e.

Tovább gondolva pedig az jut eszembe, miért pont itt van ez az oldal?
Azért mert "ingyér" van? Elhiszem, hogy kevés a pénz, meg minden,  de itt tulajdonképpen másokat reklámoz. A saját tartalma csak azt a célt szolgálja, hogy az üzemeltető jó helyezést tudjon elérni a keresőben, és így több pénzt tudjon kérni a hirdetőktől. Nem kell foglalkozni azzal, hogy legyen tartalom, azt az ingyenes honlapot akarók elkészítik. Többféle témában, jó sok oldalt, és még örülnek is neki.

Nem tudom ki emlékszik még az Extra ügyre. Amikor is egy szép napon a szolgáltató, ahol addig ingyenes honlapokat lehetett üzemeltetni, bejelentette, már pedig fizetőssé válunk. Egy bizonyos idő után pedig azokat a honlapokat törölte, melyeknek gazdája nem költöztette el, illetve nem fizetett elő a szolgáltatásra.

 Általában nem veti fel a pénz az apró vállalkozások gazdáit, de akkor is azt mondom, szánjunk pénzt arra az egy darab domain-névre, és mondjuk a legolcsóbb fizetős tárhelyre. Cserébe nem kell mások reklámját kerülgetni az oldalunkon, és nem vagyunk kiszolgáltatva annak a pontnak, hogy a szolgáltatást bármikor megszüntethetik, vagy fizetőssé tehetik.

1 megjegyzés: