2010. június 30., szerda

Fénykép a honlapon - buktatók

Amikor az interneten megjelenünk, írunk, honlapot készítünk, sok kis apró buktatóval találjuk szemben magunkat.
Például a fényképekkel kapcsolatban. Nem a felhasznált képek jogtisztaságáról beszélek, az egy más dolog.
Most konkrétan magáról a fényképről egy gondolat, - azokról melyeken emberek is szerepelnek a képen, szépen felöltözve. 

Egészen pontosan a ruha gombolásáról van szó.
A női ruhák jobb oldalán vannak a gomblyukak, a férfiak ruháin a bal oldalon. A fényképet szemből látjuk, tehát a női ruhákon bal oldalon, a férfiakén jobb oldalon.
Ha valakinek ez a megfordítás gondot okoz, nézzen vagy gondoljon a saját ruhája gombolására. Ha a képen férfi van, a zakója pedig a kép bal oldalán mutatja a gomblyukat, akkor bizony baj van. Nem nagy baj, de tenni kell ellene.
Ebben az esetben két dolog történhetett.
  • Az egyik: a szabó nem állt a helyzet magaslatán, és rossz oldalon helyezte el a gombokat. Ez mondjuk eléggé elképzelhetetlen.
  • A másik gond az lehet, és ez történt, hogy a fényképet függőleges tengelye körül elforgatták. Miért forgatna el bárki is egy képet?
Régebben legalábbis tartották magukat ahhoz, hogy egy divatfotón a képen levő személy nem néz ki az újságból, vagyis mindig a lap belső oldala felé néz. Ha a fotó nem így készült, megfordították.
Képeinket sokszor az internetről szerezzük be, és ezért előfordulhat, hogy összekeverednek az oldalak.
Megoldás:
A fájlt megnyitjuk egy képszerkesztővel, ami lehet a Windows-ban alapból benne levő Paint, és felcseréljük a két oldalt. Vízszintes krözés a művelet neve a Paintben.
Ha angol nyelvű a program, és nem tudjuk értelmezni a menüpontok szövegét, ajánlom a menükhöz tartozó kis képeket, abból rájövünk, mit kell tenni.
A művelet elvégzése után ne feledkezzünk meg a mentésről. Képünk máris helyesen mutatja a személy öltözékét.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése