2014. április 30., szerda

Oldaltitkok a Bloggerben

Csak ismételni tudom, hogy a Blogger is tesz azért, hogy állandóan képezzük magunkat!

A múltkor észleltem, hogy az oldalakkal való munka során más a képernyő, mint régebben volt. Konkrétan nem találtam azt, hogy úgymond külső linket tudjak oldalként megadni.

A dolog bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen!
Tehát van a blog, ahol a bejegyzések szépen egymás alatt helyezkednek el, fent a legújabb. Egy oldalon annyi, amennyit beállítok.
A blogoldalhoz még tehetek más oldalakat is. Ezek az oldalak már nem az előbbi friss hírek felül típusúak, hanem amit odaírok az ott marad. Ha hozzá akarok írni, akkor betöltöm az oldalt a szerkesztőbe és hozzáírok.
Az is egy lehetőség, hogy olyan "oldalt" készítek, ahol mindösszesen egy link van, ami valahová elviszi az olvasót. Lehet ez a boltom, a honlapom, de lehet a blogom fontos, vagy kiválasztott X témájú bejegyzése is.

Ha ilyet akarok, akkor először egy újabb fogalommal kell megismerkednem, és egy újabb dolgot kell alkalmaznom. Ez az újabb fogalom a címke.

Más néven tag. A bejegyzéseimet címkézhetem. Ezeket én adom meg, tehát saját igényeim szerinti címkékkel látom el a bejegyzéseimet.
Ha a blogban aktiválom a modulok közül azt, ami a címkéket mutatja, akkor az olvasó ezen címkék közül bármelyikre kattintva egymás alatt látja az összes olyan bejegyzésemet, amit ezzel a bizonyos címkével láttam el.
Amikor a címkére rákattintok, a címsorban egy ehhez hasonló címet látok: http://online-vilag.blogspot.hu/search/label/Facebook
A fenti link azt jelenti, hogy a blogból kigyűjtötte és megjelenítette nekem az összes olyan bejegyzést, amit a Facebook címkével is elláttam.
Ha a címsorból kimásoljuk ezt a linket, akkor el tudjuk érni, hogy egy olyan oldalunk legyen, ahol az összes Facebookról szóló bejegyzés egy helyen látható.

Ezt régebben nagyon egyszerűen el lehetett érni, jelenleg a kezdő felhasználó elől kissé eldugták.

Tehát az elrendezéseket kell keresni.

Ide kattintva, először megnézzük, vannak-e már oldalaink.
Ha igen, akkor egyszerűen a Szerkesztés gombra kattintunk.
Oldal szerkesztése

Ezt látjuk:
Oldal szerkesztése párbeszédablak
Itt látható, most hogyan néz ki a blogom oldalszerkezete. Ez a blogban is látható. Menüpontokként láthatók a megjelenítendő oldalak felirat alatt kipipált oldalak.
Lent, kékkel látszik az, ahol linkoldalt tudok hozzáadni.

Linkoldal hozzáadása Bloggerben
Az oldal címe az lesz, amit a menüben látok.
Az URL-hez kell bemásolni az előzőekben bemutatott linket.
Mentés után már ez jelenik meg a blogban:

Ha nincs oldal még a blogban, akkor a modulok közül az Oldalak nevűt kell kiválasztani, és ott beállítani a megjelenítendő linkoldalt.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése