2012. október 18., csütörtök

Webáruház - nyitás előtt


Segítség, ha webáruházat szeretnél.
Az első az, hogy vállalkozó vagy, egyéni vagy társas, ezt nem taglalom.
Az ügyintézés sorrendjében szeretnék segíteni. Van egy olyan szabály, hogy be kell jelentened a webáruházat, és ha bejelentetted, UTÁNA kezdhetsz dolgozni rajta.

Nézzük, mit kell megtenned, hogy webáruházad legyen. (2012. októberében)

Tehát kell egy webáruház szoftver, valahogy, valahonnan, és a bejelentések.

Ha még a dolog előtt vagy, akkor javaslom, hogy először keress szoftvert, vagy bérelhető helyet, de csak tesztelj, magyarul ne nagyon lehessen elérni, hozzád kötni.

Persze gondolkozz domain néven, vedd is meg, de csak pihenjen.

Találd ki, mi mindent akarsz árulni az áruházadban, majd vegyél egy nagy levegőt, és az illetékes önkormányzat weboldalán keresd meg, van-e fent dokumentum a webáruház bejelentésére. (Az illetékesség egyéni és társas vállalkozás esetében is megtalálható az önkormányzatnál.)

Ha van nyomtatvány, töltsd le, majd ki, és nyomtasd ki. Értelemszerű részek is vannak benne, ha egyéni vállalkozó vagy, a statisztikai számjeled nem biztos, hogy azonnal meglesz, de ha az utóbbi 4-5 évben jártál az okmányirodában a vállalkozóid miatt, akkor az ott kapott nyomtatványon rajta találod.

Azt persze már előtte ellenőrizd, hogy az internetes kereskedelem, vagy csomagküldő kereskedelem, vagy ennek az igazolványod kiállításakor éppen alkalmazott variációja szerepel-e.

Tehát kitöltöd ezt a dokumentumot, szerencsére sok rész nem vonatkozik rád, ha webáruházad lesz, de oda is van írva, hogy csak vendéglátóhely esetén kell kitölteni.

Nem kell vásárlók könyve sem, ha csak webáruházról van szó.

A bejelentéshez illetékbélyeget kell venned, 3.000 Ft értékben. Ezzel felszerelkezve menj, de ne ragaszd rá, azt ráérsz akkor, amikor kiderült, minden jól van kitöltve, és főleg jó nyomtatványra!

Jobb, ha magadhoz veszed a vállalkozóit, és egyéb jegyzeteidet, ha lennének kérdéseid, és elmész a helyi önkormányzathoz persze félfogadási időben. Nem tudom, nálatok is a Hatósági Osztályra tartozik-e a téma, ezen belül van nálunk az Ipari- Kereskedelmi Osztály. Mindegy, megmondják.

A bejelentést megteszed, kapsz egy igazolást arról, átvettek tőled valamit, amin volt 3.000 Ft értékű illetékbélyeg. A többiről majd postán kapsz értesítést.

Ez az a pillanat, amikor már hivatalosan is dolgozhatsz a webáruházadon!!! Mert a bejelentés előtt SEMMIT sem csinálhatsz.

Bejelented az adatkezelést az Adatvédelmi Hivatalnak

Olvasd el a törvényi hátteret: http://www.naih.hu/toervenyi-hatter.html
A keretprogramot, és nyomtatványokat itt találod: http://www.naih.hu/bejelentkezes.html
Legegyszerűbb az online kitöltés és beküldés.

Nem lesz semmi a kezedben, ami igazolná, hogy beküldted, a fájlt mentsd el. Ha több bejelentésed van egyszerre, közben lépj ki a kitöltő programból, mert ha nem, csak simán felülírja az előző fájl tartalmát a rendszer.

Azt írják, ne csinálj semmit, várj, ne kérdezz, 8 nap múlva kapsz levelet. Mit mondjak, nem kapsz. Nem baj, ha 8 napig nem írnak semmit, elkezdheted az adatgyűjtést. A fájlokra meg vigyázz, mert ez az egy dolog van a kezedben arról, hogy bármit is tettél az ügyben.

Ha ezt a két fontos dolgot elintézted, akkor már dolgozhatsz az áruházad megnyitásán.

Vigyázz, mert egy csomó dolgot le kell írnod a működésről, ügymenetről, stb.

Az elektronikus kereskedelemről itt találsz segítséget, vagyis a jogszabályokat egy csokorban.
http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/vall_szep_fiatal/vallalkozas/vall_jsz_hatter/vall_jsz_eker/vall_jsz_eker_1.html
Ez a dokumentum is fontos, olvasd el! http://www.nfh.hu/data/cms54878/elektronikus_kereskedelmi_tevekenyseg.pdf
 
Ez az ügyintézés csak a webáruház létesítéséhez szükséges, nem tértem ki a termékekre, és nem is akarok. A termékekkel kapcsolatban, jó ha tudod, van, amihez külön engedélyek kellenek, ennek már az elején nézz utána, mert a bejelentésedet se fogják elfogadni, ha nincsenek meg a szükséges dokumentumok.

Tudom, vannak olyan önkormányzatok, ahol - a nyomtatvány szerint legalábbis, -  kérik az Adatvédelmi bejelentés iktatószámát. Elektronikus beküldésnél nem kapsz semmilyen számot, visszaigazolást, tehát ezt nem tudod teljesíteni. Elképzelhetőnek tartom, hogy ahol a nyomtatvány szerint kérik ezt a számot, az vagy nem vonatkozik az új áruházakra, vagy már azóta nem kérik.

Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése