2012. október 23., kedd

De hol és mikor lesz?

Olvasom, hogy ilyen vagy olyan program van itt meg ott. Meghívót küldenek az olvasóknak egy honlapon, egy blogban.
Érdekelne a dolog, de két apróságot nem tudok meg.

Hol és mikor van az a program, meddig tart nyitva a kiállítás, mikor lesz/van/volt a vásár, és főleg hol?

Lehet, hogy annak, aki írja a blogot, teljesen természetes, hogy az ő településén lesz a hétvégén a kézműves vásár, és ez még a jobbik eset, ha az legalább kiderül, a hétvégén lesz. Ha nem tiltotta le a dátumok megjelenítését, legalább azt tudom, mikor lesz, illetve mikor volt a rendezvény.
A blogot névtelenül írjuk, néhányan ismernek bennünket, de a többi olvasónak nem mond semmit, ha azt mondom, "idén is megrendezik nálunk a hagyományos kézműves vásárt, gyertek el!"

Két dolgot nem tudok meg. Mikor rendezik meg a vásárt, és hol?

Ez csak egy példa volt, de nem egyedi eset. Sokszor találkozok olyan információval, ami a lényeget nem mondja meg. Hol és mikor?
Mindkettő nagyon fontos, ha azt várom, jöjjenek minél többen.

Én is úgy gondoltam, természetes, hogy egy híradás tartalmazza a helyszínt és az időpontot. Sajnos nem az.

Az a szomorú, hogy sokan nem is értik, mi bajom van nekem, mit kérdezgetek másokat arról, hol és mikor lesz egy rendezvény? A válasz erre a kérdésre nem az, hogy ó, hát Juci xx városban lakik, és minden évben van náluk ilyen. A válaszadónak csak megköszönni tudom a választ, hiszen ő nem a bejegyzés írója, a szomorú az, hogy az említett Juci azóta sem válaszolt, és gondolom, csak okvetetlenkedő, rosszindulatú személynek tart, ha egyáltalán elolvasta a saját híradására érkezett hozzászólásokat. (Juci természetesen nem Juci.)

Ha egy eseményre szeretnék látogatókat toborozni, akkor a minimum, hogy pontosan megírom, mikor lesz az a valami, és a helyszínt is megadom. A helyszín megadását úgy, hogy az is odataláljon, aki nem azon a településen lakik.
Tehát az utca, házszám megjelölésével, mert nem tudhatom, hogy hol van egy idegen településen az iskola új tornaterme, a könyvtár nagyterme, vagy a régi mozi helye.

A honlapokra ugyanez vonatkozik, mert nem csak blogokon találni ilyen információt. Egy gyárnak lehet, hogy természetes, hogy tudja, hol van az Alsóhátsófaluvégaljai telephelye, egy kívülállónak miért kéne tudnia?

Az is jó tudni, hogy a Google találati listájában szerepelve, az első 3-4 sort a honlap tartalmából látni engedi. Célszerű egy eseménnyel kapcsolatban már az első mondatban leírni, hol és mikor lesz a nevezetes dolog. Így az is azonnal megtudja, aki csak véletlenül, a találati listából értesül róla.

Magamról is tudom, hogy már nem kutatok minden után, főleg, ha nagy eséllyel már nem is aktuális egy hír. Ha azonnal nem derül ki miről van szó, felteszem a kérdést magamnak: ennyire fontos ez nekem? És a válasz az, hogy nem. Nézelődök tovább.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése