2012. február 15., szerda

Vajon lopnak tőlem tartalmat?

Ez a kérdés bizonyára sokakban felmerül. Aki ír valamit az interneten, feltesz egy képet, az számíthat arra, hogy írása, fotója valahol máshol is megjelenik majd. Akkor, ha linkelve, hivatkozva az eredeti oldalra történik ez, az ember büszke lesz.

Akkor viszont, ha kérdés, kérés nélkül teszik ki valaki a honlapjára az írásomat, a fotómat, nem örülök. Ezzel mindenki így van, aki már valaha valamit tett közzé a neten. Azok számára, akik csak olvasói az internet világának, valahogy természetesnek tűnik, hogy ami a neten van, az közpréda.

Tudjuk, hogy ez nem így van. Tenni ellene nem nagyon tudunk, inkább csak az események után tudunk kullogni.
Azt, hogy legalább a megjelenésről esélyünk legyen tudomást szerezni, a Google egyik szintén ingyenes eszköze teszi lehetővé.

A neve: Google Alerts.

Nem kell megijedni, mert tud magyarul.

Használata:

Célszerű úgy indulni, hogy már beléptünk a Google postafiókunkba.

Ekkor már kattinthatunk is ide: http://www.google.hu/alerts

Google Alerts induló képernyője
A keresési lekérdezéshez kell beírni azt a szót, kifejezést, amit figyeltetni szeretnénk.

A találat típusánál javaslom meghagyni a minden beállítást. Ekkor a honlapokat, blogokat, híreket, és mást is figyelni fog.

Elég naponta egyszer az értesítést, ezt is hagyhatjuk, ahogy van.

A mennyinél lehet választani a legjobb találatok, vagy az összes találat között.

Végül meg kell adni azt az email címet, ahová várjuk az értesítéseket. Itt az az email cím lesz, amivel beléptünk. Így a megszokott helyen olvashatjuk majd az értesítéseket.

Ha ezeket beállítottuk, létrehozzuk az értesítést.

Ezután naponta kapunk levelet azokkal az internetes tartalmakkal, amikben szerepel az általunk figyelt kifejezés.

Saját nevünkre is beállíthatunk ilyen figyelést. Persze ennél azért gondoljuk meg, vajon hányan viselik ugyanazt a nevet, amit mi.

Minden levél végén fogunk találni egy olyan linket, ahol törölhetjük a figyelést, illetve szerkeszthetjük a most beállított opciókat.

Munkához is felhasználható a Google Alerts, mert figyelhetjük a versenytársak szereplését hírekben, blogokban, honlapokon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése