2012. február 14., kedd

Képek, hátterek ingyen

Amikor honlapot készítünk, eszünkbe jut, jó lenne ezt egy kicsit egyedivé tenni. Egyedivé akkor, ha sablont használunk, mert mégiscsak kellemetlen lenne, ha a szomszéd vállalkozónak is ugyanolyan a honlapja. (Persze ezt átvitt értelemben mondom, mert lehet, sosem látjuk a szomszéd vállalkozók honlapját, mert egészen mással foglalkoznak.)
Lényeg, szeretnénk kicsit mások lenni, mint amilyen lehetőséget elénk tolnak.
Ekkor fordulhatunk az ingyenes képekhez.
Számtalan honlapon találunk mintát, hátteret, képet, amit letölthetünk.

Aztán megpróbáljuk letölteni.
Gyakran kiderül, annyira mégsem free a dolog.
Sokféle módon gördült akadály a letöltésem elé eddig.

A leggyakoribb az, hogy igen, free a dolog annak, aki már ott rendelkezik valamilyen tagsággal. Ha nem rendelkezek, akkor válthatok egy napos, 3 napos, 1 hetes, hónapos vagy akármilyen tagságot, ami feljogosít arra, hogy a megvásárolt ideig korlátlanul tölthessek le bizonyos anyagokat "ingyen".

Aztán vannak olyan esetek, amikor elkerülök egy oldalra, ahol különböző lehetőségekkel találom szemben magam, az előbb említett variáció mellett olyan gombokat is látok, aminek az értelmét nem tudom. Nem úgy, hogy minek van ott a gomb, hanem úgy értve, nem tudom, mit jelent a gombra írt üzenet. Hol kéne tagnak lennem, milyen esetben van az a bizonyos dolog ingyen számomra.
Ajánlanak még egy esélyt, hogy ingyen megkapjam az áhított valamit, egy download gombot is találok. Ha rákattintok, újabb keresztkérdések jönnek, amik persze arra akarnak sarkallni, hogy valahol fizessek elő valamit, és akkor ingyen megkapom azt a valamit. Ha ez nekem nem jó, akkor rajta, töltsem le.
Ekkor jön a fárasztás harmadik menete, hogy valamennyit várjak még, és majd utána enyém lehet a fájl. Rosszabb esetben ezt a játékot még egyszer-kétszer elvégeztetik velem, jobb esetben 1-2-3 perc után szabad a vásár.

Végre sikerül megszerezni a kiszemelt fájlt.
De még semminek nincs vége, hiszen eddig csak egy előképet, egy mintát láttam, és igazából nem tudom, mit találok a becsomagolt fájlban.
Kicsomagolom, és megnézem. Persze többször is fel van tüntetve, honnan van a fájl, weboldalak címe, majd az általam még nem értelmezhető kreditekről van szó. Pl. ma 1 kredit, majd két honlap címe szerepelt.

Számomra rejtély, mit jelentenek ezek a kredit dolgok. Már máshol is többször olvastam olyat, hogy adjon kreditet. De milyen kreditet? Honnan vegyem elő a kreditet, amit odaadok neki? Egyáltalán mit értenek azon, hogy adjon kreditet?
Ez a két kérdés már hónapok óta foglalkoztat. Mit neveznek kreditnek, és hogyan adják oda?
Sajnos a szótárak ilyenkor nem segítenek. Hiába van a kredit szónak néhány jelentése, nem lehet szó szerint érteni, azt kell tudni, mit jelent az, hogy valamiért kreditet adnak, és miért annyira fontos szerzőknek, hogy a letöltőktől megkapják ezeket. Valamint hogyan jelzik, hogy adták, hol adják és hogyan. Már azt is el tudom képzelni, hogy csak egy bejegyzést várnak kommentben, hogy hú de klassz ez a valami, de ez részemről csak kósza gondolat.

Nos, végre miénk a kiszemelt valami, elolvassuk a felhasználási feltételeket is. Ha szerencsénk van, nem ilyenkor tudjuk meg, hogy ingyenes felhasználást csak személyes oldalak és non-profit szervezetek esetén engedélyeznek, vállalkozásoknál nem.
Aztán eljutunk odáig, hogy megnézzük, mit is szereztünk meg ennyi macera árán.
Jó esetben valami olyat, amire gondoltunk, ami hasznos lesz a honlapunk készítésénél, de az a gyakoribb, hogy kiderül, nem erre számítottunk.

Lehet kezdeni a keresést ismét, vagy lehet megelégedni azzal, ami van, esetleg azt, ami van, egy kicsit átszínezni, megváltoztatni, vagy nekiállhatunk magunk megrajzolni valamilyen mintát, esetleg előkapjuk a fényképezőgépet, és készítünk egy nem annyira művészi, ámde annál eredetibb, saját képet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése