2011. október 14., péntek

Internetes munkáról

Az interneten dolgozni nagyon jó dolog. Sok ember számára jelentene lehetőséget a munkavégzésre. Miért a feltételes mód?

Igazából nagyon kevés igazi internetes munka van. Most itt arról a munkáról beszélek, amikor egy vállalkozás számára végez valaki munkát az interneten keresztül. Például szoftvert fejleszt, honlapot készít, könyvel, oktatási anyagot ír, stb. Nem a saját vállalkozásában, hanem munkaviszonyban. Ilyenből bizony nagyon kevés van. A legtöbb otthonról végezhető munka speciális képzettséget igénylő. Hiába szeretne valaki otthonról dolgozni, ha nem tud programozni, vagy könyvelni.
Rengeteg oldalon hirdetnek otthonról végezhető munkát.

Sok ember még mindig hisz ezekben a hirdetésekben, és jelentkezik. Akkor szerencsés, ha már az elején kiderül, hogy egy mlm hálózatépítővel hozta össze a sorsa. Így már hamar eldöntheti, be akar-e lépni a tizedik hálózatba, akar-e még több barátot magára haragítani.

Többnyire titokzatos hirdetések vannak, melyeket elolvasva az ember azon csodálkozik, hogy minek egyáltalán iskolába járni, hiszen a hirdetések feladói szerint mindenféle képzettség és gyakorlat nélkül napi 1-2 óra munkával hamar dőlni fog a pénz.
Ez persze nem igaz, de mézesmadzagnak jó.

Ha a keresőbe beírjuk az otthoni munka, munkavégzés otthonról vagy hasonló kifejezéseket, dőlnek a találatok. Sokan, sokféleképpen akarják nekünk elmagyarázni, hogyan fogunk sikeres online vállalkozóvá válni.

Igen, vannak néhányan, akiknek bejött az internetes munka, az online vállalkozás. Azért olvassuk el végig azokat a cikkeket, melyekben tapasztalataikról beszélnek a "sikeres vállalkozó"-k.
Azért tettem idézőjelbe a sikert, mert kinek mi a siker.
Engem elgondolkoztat, ha a főállását nem adta fel az illető, mert a vállalkozásából származó jövedelme még nem éri el azt a szintet, amikor ott meri hagyni a munkahelyét. Ők tulajdonképpen szerencsések, mert plusz jövedelemhez tudnak jutni. De sokan vannak, akik kényszerből, főállásként próbálják az internetes munkavégzést. Számukra nem igazán megoldás az, hogy néhány ezer forint jövedelem keletkezik havonta.

Többen azzal lesznek sikeresek, hogy másokat tanítanak arra, hogyan legyenek sikeres vállalkozók.
Évek óta figyelem ezeket a honlapokat. Elmondhatom, hogy bizony sok másolóval találkoztam már. Neveket nem fogok írni, de van néhány online vállalkozó, aki tényleg felépítette a maga üzletét. Ezen felbuzdulva többen elkezdték másolni a módszert. Ha nem láttam volna az eredetit, akkor fel sem tűnne, viszont elég kitanult vagyok a témában, és látom ezt.

Az a problémám ezekkel a sikerreceptekkel, hogy a valóságtól elrugaszkodottak. Sok olyan ötletet olvastam már, ami azért bosszantott fel, mert teljesen figyelmen kívül hagyta a magyar valóságot, a magyar szabályokat.

Már a kezdet kezdetén azt javasolják, hogy csak akkor legyél vállalkozó, ha már van piacod. A piachoz termék is kell, és a piacot meg is kell szerezni.
Egyfelől jónak tűnik, hogy ne költsön feleslegesen, elég akkor vállalkozóvá válni, amikor már számlázni kell. Én még nem láttam olyan komoly céget, ahol a magánemberként terveit elmesélő látogatót komolyan vették volna, és megrendeléssel látták volna el. Jó, ne menjen komoly cégekhez, menjen magánemberekhez. Igen, de mi is lesz az, amit el akar adni?

Jó, legyen az illető később vállalkozó. Kezdjen el dolgozni. Az első bölcs tanács az szokott lenni, kutasson, keressen, tudja meg, mire van az embereknek szükségük. Ez számomra egy nagyon aranyos feladat meghatározás, mert ki tudja megmondani, hogy úgy általában, mire van szükségük.

De ne legyek rosszmájú, tegyük fel, megtudom, mire van nagy igény. És akkor mi van? Ha a tengeri herkentyű lifegtetőjét keresik személyre szabható formában, akkor én azzal mire megyek? Tengeri herkentyűben nem vagyok jártas, a lifegtetőjét meg még nem is láttam soha. Hogyan tudnám én kielégíteni ezt az igényt?
De tegyük fel, hogy tudom, mi az, és lelkes amatőrként lifegtetőket tudok előállítani. Azzal az aprósággal meg nem foglalkozok, hogy a tengeri herkentyű bizniszben előírtak valamiféle képzettségeket, meg engedélyeket, meg telephely is kell. Ugyan, kit érdekel ez?!

Hát igen, itt van az első gondom. Amikor azt mondják, légy kreatív, és tarts a környékeden idegenvezetést, akkor én elcsodálkozok. Úgy tudom, ehhez engedély kell. Az engedélyhez meg tanfolyam. Akkor most mi van?

Vagy a másik, könyvelj másoknak. Elképesztő. Van, aki egy lelkes amatőrre bízza a könyvelését? Nem csak képzett könyvelők olvassák ezeket a tanácsokat!

A szedj össze néhány gyereket és vigyázz rájuk dolog sem ilyen egyszerű.

Vagy, hogy készíts másoknak honlapot. Jó, de talán egy kicsit ehhez is kellene érteni.

Gyakran arra buzdítanak, tartson tanfolyamot, ha már egy leckével előtte jár a környezetében levőknél. Azért itt megjegyezném, komoly szabályozás van felnőttoktatás témában...

A szervezz piacot (szó szerinti piacot) ötletnél már nehezen türtőztetem magam.


Összefoglalva, az internetes munkavégzés illetve vállalkozás rejtelmeinek magyarázása közben nagyon sok szabályra, előírásra nem is gondolnak. Mielőtt nekilendülünk valaminek, alaposan körül kell járni azt is, mikor kapok erre engedélyt, milyen feltételeknek kell megfelelnem, milyen képzettséggel kell rendelkezni, kell-e telephely, milyen szakhatósági engedélyek birtokában végezhető a tevékenység.
Remélem, nem azért nincs szó ezekről, mert a tanácsot adók úgy gondolják, nem kell ezekkel foglalkozni.

A sikeres online vállalkozáshoz ötletek is kellenek, ezért javasolják az előbb említett dolgokat. Annak meg, akinek semmi ötlete nincs, vagy talán önkritikus, és tudja, hogy azzal nem jó foglalkozni, amihez nem értünk, azt javasolják, írjon e-bookot. Mert azt mindenki tud írni.
Azért ebben sem vagyok olyan biztos, de legyen.

Az e-book miről szóljon? Bármiről. Na, jól megmondták megint a tutit. Persze előtte kutasson piacot, tudja meg, mire van szükségük az embereknek. Írja meg az e-bookot, kezdjen egy blogot, és máris alig várják a vevők, hogy vásárolhassanak.

Így lassan bezárul a kör, mert miről tudna írni? Gondolkodik sokat, majd úgy gondolja, ha annak bejött a szisztéma, akinek megvette a tananyagát, akkor megírja ő is a saját, hogyan legyél sikeres online vállalkozó e-bookját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése