2011. október 17., hétfő

Hányan olvasnak?

Az előző bejegyzés témájához kapcsolódva kérdezem, hányan olvasnak egy blogot?

Igen, változó a szám. Vannak blogok, melyeket senki sem olvas, még az se, aki írja. Vannak olyanok, melyeket nagyon kevesen olvasnak naponta, míg másokat akár több ezren is.
A több ezres olvasótábor azért elég ritka.
Akinek van blogja, az pontosan tudhatja, hány látogatója volt, illetve hány oldalmegjelenítés történt.
Ezeket itt,  a Bloggeren is lehet követni, még csak Analytics se kell hozzá. Ezt a blog statisztikája már jó ideje mutatja. Sőt, azt is lehet tudni, melyik bejegyzést hányan olvastak, illetve hányan jutottak el addig a bejegyzésig.

Persze az internetes munkához saját blogot javasolnak, fizetős tárhelyen, de ott sincsen nagyobb látogatottság, mint egy ingyenes blogszolgáltatónál.

Hogyan is lesznek látogatók?

Az, hogy majd dőlnek a keresőkből, egy nagyon jól hangzó mondat.
Követhető a dolog a Webmestereszközökben. Megmutatja, kereséseknél hányszor jelent meg a honlapom, és azt is, hányszor kattintottak rá a különféle kulcsszavak esetén.
Néhányszor kiemelkedő, 30%-ot is el lehet érni, de általában egy számjegy elegendő a jelzésre.
Nem hiszem, hogy mások blogjának nagyon különböző eredménye lenne.

A blognak versenyezni kell sok-sok honlappal, olyanokkal is, amelyek régebbiek, több tartalommal bírnak, gyakran frissülnek, és nagy látogatottsággal rendelkeznek. Ezért a blogunk valahol megjelenik a találati listában, de ez a hely általában nem az első oldalon van. Tehát eleve hátrányban van a rákattintásokat nézve.

A kulcsszó népszerűségétől függ, hányszor tud a blogunk megjelenni a találati listában. Ha ritkán keresnek rá az adott kulcsszóra, akkor lehetünk a listában az elsők is, mégis kevés kattintást kapunk.
Az belátható, hogy ha egy keresésre a megjelenésünk mondjuk 20 egy hónap alatt, akkor onnan elég kevés látogatónk lesz. Még ha mindig rákattintanak, az akkor is csak 20 lenne.

Ha a blogunk 1-2 év alatt szedi össze a 10 ezer látogatást, akkor elég nehezen fogunk a blogon hirdetett termékből nagyot kaszálni.

Sok ilyen blog van, hiszen sokan kiteszik a látogatószámot mutató widgetet, amit több helyen is lelkesen figyelek.
Azt mondják, napi 200 látogatónál már van esély arra, hogy lesz 1-1 eladás.
Megvan a napi 200 látogató?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése