2015. január 20., kedd

Hol található meg egy kép az Interneten?

Gyakran előfordul, hogy szeretnénk megtudni, hol található meg egy bizonyos  kép az interneten.

A Facebookos világban zúdul ránk az információ, és az érdekesnek, hasznosnak tűnő képeket az ember elmenti magának. Eleinte úgy tűnik, gondosan rendszerezve, de később kiderül, porszem került a gépezetbe. Nem is csoda, mert ki tudja megjegyezni az összes képtárolással kapcsolatos ötletét, kialakított mappáinak rendszerét, de sokszor a helyét sem.

Ha te olyan gondos vagy, hogy meg tudtad jegyezni mindezt, akkor még azzal a problémával kell szembe nézned, hogy mindig a legutoljára mentésre használt mappát ajánlja fel mentési helyként a géped, és ugye, ha kialakított rend szerinte mentesz, akkor ez nem mindig az a mappa lesz, amire akkor szükséged van. De az idő kevés, nem is figyelsz annyira a mappa nevére, gyorsan megnyomod a mentés gombot, és máris egy "idegen" került a mappádba. :-)

A Facebookról mentett képek esetében a fájlnevek már bizonyára feltűntek. Egy nagyon hosszú számsorról beszélünk. Persze átnevezheted a fájlokat, de valljuk be, nem foglalkozunk ezzel.

Aztán eljön az idő, amikor szükség lenne a képhez tartozó információra is. Hol van ez a kép? Hogyan fogok rátalálni arra az oldalra, ahol a kép van?

Lehet, hogy egyszerűen a saját fotóidra keresnél rá, mert van egy olyan érzésed, hogy valaki felhasználta a képeidet.

Ekkor hasznos segítség a Google képkeresője.

Fontos tudni, hogy a Google saját böngészőjével, a Chrome böngészővel dolgozz. Internet Explorerben pl nem működik ez a szolgáltatás.

Indításként a Google keresőjét hívd be, ha nem az van a nyitóoldalon.
Ekkor az ablak jobb felső sarkában látod a Gmail és Képek menüpontot. Ha be vagy jelentkezve a Google szolgáltatásaiba, mint most én is, hiszen csak így tudok blogbejegyzést írni, akkor látod a felhasználóneved is ebben a sorban.

A Képek feliratra viszed az egeret, látod máris, hogy ez egy link. Kattints rá!
Ekkor egy fehér hátterű keresőt látsz, ahol néhány olyan kis képecske is van, ami a normál keresőben nem.

Google képkereső nyitóoldala
Ott, ahová be tudod írni a keresett kifejezést, új gombok láthatók.
Keresés kép alapján a fényképezőgépnél, beviteli eszközök a klaviatúra jelnél, és a mikrofonnál a hangalapú keresés lehetősége.

Hogyan keresed a képet?
Ha a kis fényképezőgépre kattintasz az alábbi lehetőségekkel találkozol:

Kép keresése URL alapján


Ez azt jelenti, hogy ha találtál egy képet az interneten, amire jobb egérgombbal kattintva találtál olyan lehetőséget, hogy kép URL-jének másolása, akkor ezt a kimásolt URL-t ide tudod beilleszteni, és a képet megkeresni.

Saját gépről feltöltött kép keresése

A másik lehetőség a kép feltöltése. Kiválasztod a fájlt, és feltöltöd, a többi a Google dolga.

Mindkét esetben kapsz egy listát, hol található meg az általad keresett kép az interneten. Lehet, hogy nem fogsz találni ilyen képet, ez azt jelenti, az általad keresett képet nem találta meg egyetlen helyen sem.
Akár van találat, akár nincs, mindenképpen fog ajánlani hasonló képeket. A színek, a formák hasonlóak ilyenkor, elég vicces ajánlatai vannak időnként.

A képek feltöltésének van egy egyszerűbb módja is. Egérhúzással tudod a kereső sávjába behúzni a képet. Ekkor a kereső sávja szélesebbé válik, és ki is írja, ide jöjjön a kép.

Hogyan oldhatod meg legegyszerűbben, hogy be tudd húzni a képet a kereső sávjába.

Nyisd meg a képet tartalmazó mappát, és kattints egyszer a képre. (kijelölöd)
A mappa ablaka ne legyen teljes képernyős, úgy helyezd el, hogy mögötte a kereső sávja látszódjon.
A fájlt megfogod egérrel, és elkezded húzni a sáv felé. Egy idő után érzékeli a rendszer, hogy képet akarsz "bedobni", és szélesebb lesz a sáv. Amikor látod azt a szöveget is, hogy húzza ide a képet, akkor már sínen vagy! :-) Húzd oda, majd engedd el.
Ekkor feltölti a képet, majd megkeresi. Kapsz egy találati listát.

Ezt a képet tartalmazó oldalak alatt azon webhelyek listája, ahol az adott kép megtalálható.
A hasonló képek felirat alatt a színre, formára hasonló képek jelennek meg.

A képernyő tetejére került keresősávban látod a képedet kicsiben, mellette a fájl nevét, és azt, hogy adja meg itt a kép leírását. Van,a mikor szükség van a leírásra is, mert annyira félreértelmezi a keresett képet.

Ha saját fotódat kerested, és az csak a te oldaladon található meg, akkor ezt azt jelenti, a Google nem találta meg más oldalon a fotódat.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése