2012. március 7., szerda

Facebooktalanság

Reggel mire ébredtünk?
Nincs Facebook!
Jaj, most mi lesz velünk? Itt állunk, és nem tudjuk, lájkolták-e oldalunkat, írt-e valaki üzenetet, tett-e ki valaki újabb szegény sorsú kutya képet, és régi iskolatársunknak vajon ma mit jósolnak a csillagok. Hogy lehet így élni?

Persze tudjuk a választ, nagyon is jól lehet élni Facebook nélkül, de mégis érdemes elgondolkodni.
Elgondolkodni azon, hogy mennyire függünk az internettől. Mi van akkor, ha valami krach beüt, és eltűnik vagy eltűnnek bizonyos oldalak a netről egy időre.

Mit tehetünk ilyenkor, egyáltalán érdemes ilyesmire felkészülni?
Azért az, hogy ilyen a Facebook esetében utoljára néhány évvel ezelőtt volt, még nem jelenti azt, hogy most évekig nem is fordul elő ismét.

"Szerencsére" a Facebook már a múlt héten gondoskodott arról, hogy gondolkodni kezdjünk azon, mire is akarjuk majd ezután használni.
A vállalkozások oldalai kötelező jelleggel kapják meg március végén a Timeline-t. Ezt a megoldást sokan kitörő örömmel fogadták, gondolom azok, akiknek a személyes oldaluknál is tetszik.
Mi, akik elborzadunk egy timeline-os felhasználói profiltól, és nem értjük az összevisszaságot, és hiába keressük azt a néhány információt, amit éppen keresünk, nem voltunk elragadtatva.
Eddig legalább a saját írásainkat egyszerre át tudtuk tekinteni, és azt is, hogy az üzenőfalon mi látható. Ezután ez valahogy másként lesz.

Azzal is szembesültünk, mint oldaltulajdonosok, hogy a cél az, minél kevesebb információ jusson el a rajongóinkhoz. Eddig se sok jutott el, de ezután meg bevallottan még kevesebb fog. Tessenek kérem fizetni ezentúl mindenért. Eddig tartott a beetetés, rászoktatás, meg az ígéret, hogy ingyenes lesz. Persze, regisztrálni ingyen lehet, de ha idehoztad a  céged reklámját, akkor fizess.

Attól persze nem félek, hogy nagyobb cégek majd tönkremennek ebben, de azok a kicsi rajongói oldalak, ahol egy-egy személyes blog, egy hobbi, érdeklődési kör szerint gyűltek az emberek, vajon mit fognak tenni? Nem hiszem, hogy aki kedvenc időtöltésével foglalkozó oldalt hozott létre, most majd hirdetni fog azért, hogy ezután is lássák az írását a lájkolók.

Azt hiszem, jól teszik a kisebb rajongói táborral rendelkező, és mondjuk úgy, non-profit jellegű oldalakat működtetők, hogy ha körülnéznek, hol, hogyan lehet majd pótolni a kieső lehetőségeket.
Nem baj, kereshetünk újabb játszóteret!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése