2011. december 17., szombat

Reklámlevelek

Jó kis cím, de nem biztos, hogy arról írok, amire az olvasó számít.
A reklámlevelet kapó szemszögéből írok.
A kéretlen levelekről van szó, azokról, amiket olyan megfontolásból küldenek, hogy amelyik email címben szerepel az info szó, az nem kötődik személyhez.

Nekem ezekben a reklámlevelekben az a rész tetszik a legjobban, amikor a kéretlen levelükben leírják, hogy kizárólag a címzettnek szól a levél, és ha nem én vagyok a címzett, vagy tévedésből kaptam, azonnal semmisítsem meg, mert nincs jogom elolvasni.
Majd, két sorral lejjebb megmagyarázzák, honnan van meg az email-címem. Pl. feliratkoztam, ez jelen esetekben lehetetlen, mert ezeket az email címeket nem használom, csak kapcsolatfelvétel céljára írom ki a honlapra. A folytatásban tájékoztatnak arról, milyen törvény melyik paragrafusa alapján joguk van küldeni nekem emailt, ha az emailem felépítéséből úgy tűnik, nem kötődik természetes személyhez.

Na, akkor most mi van?
Azért írnak, mert a címem nem kötődik természetes személyhez, de nincs jogom elolvasni a levelet, mert az nem kötődik természetes személyhez, vagyis, nem lehetek én a címzett.

Most azon gondolkodok, melyik a rosszabb? Ha a honlapomon olyan email címet teszek közzé, hogy xy@akarmi.haha, vagy az, ha az info@-ra érkeznek a hülye levelek.
Ha nem info@, akkor a bírálók egy része azt mondja, gagyi a honlap, mert gagyi email-t ad meg, ez nem üzleti, hivatalosnak kell lennie.
Azért kíváncsi leszek, ha lecserélem az email címet, arra írnak-e.

A másik, hogy annyira cukik, mert azt hiszik a levelek küldői, minden honlapon megjelenített emailcím mögött valami hatalmas nagy vállalkozás van, milliárdos árbevétellel, több ezres dolgozói gárdával. Az ajánlataik ennek megfelelőek. Ma például megtudtam, ha a cégem több ezer használt laptopját el akarom adni, akkor erre is van lehetőség. Hát, fiúk, erre bizony még várni kell, de kitartás!

A tanulság mi? Számomra az, hogy ha emailcímeket akarok szerezni, valahogy körültekintőbben tegyem. Persze nem egyesével gyűjtik ezeket a címeket, és gondolom adják veszik ezeket, de ha saját emailcím vadászatot tartok, akkor megnézem azt a honlapot, amiről begyűjtöm, és ha úgy tűnik, hogy egy kkv, esetleg mikrovállalkozás lehet, akkor nem zaklatom azzal, hogy milliókért rendeljen nálam valamit, vagy hogy a lecserélendő több száz helikopterét átveszem.

Azért elárulnám a címgyűjtőknek, hogy egy domain regisztrálása, egy honlap elkészítése nem csak a jogi személyek joga, ezért nekünk, magánembereknek is lehet honlapunk, email címmel is.
Persze, lehet, hogy a törvény szerint, ha egyéni vállalkozó vagyok, akkor nem számítok embernek, és a honlapomon megjelenített email cím nem kötődik hozzám. Ekkor csak azt tessék megmondani, hova küldjem tovább a leveleket, hol olvassák majd el és hol intézkednek?

Amúgy a mai termés a spamban landolt, és a rendszer elintézi azt is, hogy azokról a címekről többet ne is érkezzen meg a levél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése