2011. május 18., szerda

Kell a monitoromat kalibrálni?

Az a kérdés, mire használom a monitort, mennyire fontosak a színek. Tehát a monitort nem „kell” kalibrálni, mondhatni, csak ajánlott.:-)
A viccet félretéve, ha a gépet csak irodai célra használom, leveleket írok, táblázatot szerkesztek, adatbázissal dolgozok, vagy számlázok, könyvelek, akkor az én monitorom elvan kalibrálás nélkül is. Valószínűleg nem fog zavarni, ha nem tökéletesek a színek.

Ha szoktam fotózni, és nézegetni a képeimet a számítógépemen, akkor lehet, hogy egy idő után feltűnik, hogy valami nem stimmel. Mintha nem ilyen zöld, kék vagy sárga lett volna igaziból az, amit lefényképeztem.

Ekkor elgondolkozok azon, hogy tenni kéne valamit.

Ha viszont a munkám olyan, hogy az általam szerkesztett fényképet kinyomtatják, az általam tervezett honlapot elkészítik, vagy nyomda számára végzek előkészítő munkát, akkor nekem fontos, hogy jó minőségű munkát adjak ki a kezemből. Ha ennek az az akadálya, hogy én nem megfelelő színeket látok a monitoron, akkor számomra fontos lesz az, hogy ezen változtassak.

Vagyis, ha foglalkozásszerűen használok színeket, akkor a monitoromat kalibrálni (kalibráltatni) kell.

Felmerül a kérdés, hogy ezt a műveletet elég egyszer elvégezni?

Sajnos nem elegendő az egyszeri kalibrálás. A monitor is öregszik, és ezzel együtt a megjelenített színek változnak. Ezért időnként újra el kell végezni a kalibrálást.

Milyen gyakran?

Ha otthoni gépem van, ahol nem annyira jelentős a színhelyesség, akkor mondjuk évente egyszer, de lehet, hogy elég lesz ritkábban is.

Ha megváltozik a környezet, ahol a monitor van, akkor célszerű az új környezethez ismét elvégezni a kalibrálást.

Ha foglalkozásom miatt fontosak a színek, akkor annak jellegétől függően havonta, kéthavonta, esetleg félévenként lehet szükségem az ismételt kalibrálásra.

Extrém esetben, amikor nagyon pontos színeket igényelnek, akkor akár még gyakrabban is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése