2011. május 18., szerda

Kell a monitoromat kalibrálni?

Az a kérdés, mire használom a monitort, mennyire fontosak a színek. Tehát a monitort nem „kell” kalibrálni, mondhatni, csak ajánlott.:-)
A viccet félretéve, ha a gépet csak irodai célra használom, leveleket írok, táblázatot szerkesztek, adatbázissal dolgozok, vagy számlázok, könyvelek, akkor az én monitorom elvan kalibrálás nélkül is. Valószínűleg nem fog zavarni, ha nem tökéletesek a színek.

Ha szoktam fotózni, és nézegetni a képeimet a számítógépemen, akkor lehet, hogy egy idő után feltűnik, hogy valami nem stimmel. Mintha nem ilyen zöld, kék vagy sárga lett volna igaziból az, amit lefényképeztem.

Ekkor elgondolkozok azon, hogy tenni kéne valamit.

Ha viszont a munkám olyan, hogy az általam szerkesztett fényképet kinyomtatják, az általam tervezett honlapot elkészítik, vagy nyomda számára végzek előkészítő munkát, akkor nekem fontos, hogy jó minőségű munkát adjak ki a kezemből. Ha ennek az az akadálya, hogy én nem megfelelő színeket látok a monitoron, akkor számomra fontos lesz az, hogy ezen változtassak.

Vagyis, ha foglalkozásszerűen használok színeket, akkor a monitoromat kalibrálni (kalibráltatni) kell.

Felmerül a kérdés, hogy ezt a műveletet elég egyszer elvégezni?

Sajnos nem elegendő az egyszeri kalibrálás. A monitor is öregszik, és ezzel együtt a megjelenített színek változnak. Ezért időnként újra el kell végezni a kalibrálást.

Milyen gyakran?

Ha otthoni gépem van, ahol nem annyira jelentős a színhelyesség, akkor mondjuk évente egyszer, de lehet, hogy elég lesz ritkábban is.

Ha megváltozik a környezet, ahol a monitor van, akkor célszerű az új környezethez ismét elvégezni a kalibrálást.

Ha foglalkozásom miatt fontosak a színek, akkor annak jellegétől függően havonta, kéthavonta, esetleg félévenként lehet szükségem az ismételt kalibrálásra.

Extrém esetben, amikor nagyon pontos színeket igényelnek, akkor akár még gyakrabban is.

2011. május 17., kedd

Monitorkalibrálás – hogyan

Monitort régebben csak „szemre” tudtunk kalibrálni. Egy tesztlapot használva, addig kellett a beállításokat változtatni, amíg jónak nem találtuk.

Itt a probléma. Az emberi szem és emberi agy. A szemre történő kalibrálás szubjektív dolog. Ahogy én látom, ahogy nekem tetszik.
A kézi kalibrálás nem mindig ad pontos eredményt.

Ma már többféle eszköz segíti a monitorok kalibrálását. Több cég, több terméke kapható erre a célra.

Vannak olcsóbbak és drágábbak, a lényeg az, hogy az emberi szemet kiküszöbölve, szoftver segítségével állítják be a monitoron a megfelelő színeket.

A szoftver figyeli a monitort, és amikor eltérést tapasztal, változtat a beállításokon. (Persze most leegyszerűsítve írtam le a működést, hogy könnyebben érthető legyen.)

2011. május 16., hétfő

Monitor-kalibrálás

Azt tudjuk, hiszen sok helyen olvastuk már, hogy a monitoron látható színek eltérhetnek a valódi színektől. Amikor vásárolunk valamit, ahol fontos annak a színe, felhívják erre a figyelmünket.
Miért fontos ez?

Mert előfordulhat, hogy a képernyőn tetsző színben megrendelt áru az életben egészen más színű.

Több oka is lehet az eltérésnek. Például az, hogy nem megfelelő fényviszonyok mellett történt a fényképezés, esetleg vakuval, vagy a környezet, illetve a fényforrás „térítette el” a színeket.

Ha a kép színhelyes, akkor sem lehetünk benne biztosak, hogy mi is úgy látjuk a saját monitorunkon.

A monitorok sajátossága az, hogy a színeket nem minden esetben tudják helyesen megjeleníteni.

Ha a régebbi időkre gondolunk, akkor emlékezhetünk azokra a monitorokra, amelyek csak 256 színt tudtak megjeleníteni. Ma már nem használjuk ezeket a monitorokat, de attól, hogy egy készülék alkalmas több millió színt megjeleníteni, még nem lehetünk abban biztosak, hogy ezt jól teszi.

A gyárakból kikerülő monitorokat célszerű használat előtt beállítani, hogy a színeket megfelelően lássuk rajtuk.

Ezt a színbeállítást nevezik kalibrálásnak.