2011. július 29., péntek

Like gomb a Bloggerben

Sok helyen olvastam a Like gombokról, azok használatáról, és sikerült találnom kódot is hozzá. Az oldalsávon tudtam elhelyezni, ugyanúgy, mint a többi html kódot.

A Facebookon is van egy hely, ahova a honlap címét beírva elvileg generál egy kódot, de ez sajnos nem így működik. Nekem úgy tűnt, nem szereti, ha beírok oda valamit. Minduntalan az a hibaüzenet jött elő, hogy kódot csak ellenőrzött fejlesztők változtathatnak, vagy valami hasonló. Lényeg, a Facebookon belül nem sikerült bloggeres oldalhoz Like-gomb kódot generálni.

Keresőbe beírva, ma a találati listán volt egy bloggeres blog is, ami leírta, hogyan kell a Bloggerben Like gombot varázsolni.

Itt van a bejegyzés: http://www.bloggersbloggers.com/2010/04/facebook-like-button-facebook-like-gomb.html.

Ez a link jelenleg (2012. március) nem működik, a domain nem lett meghosszabbítva.
Ezért ide tettem a scriptet, amiről a továbbiakban szó van. Kipróbáltam a lejjebb olvasható módszerrel, beillesztettem és működik.


Nekem a leírt módon nem működött, de végigolvastam a cikket, a végén ott van, ha nem működik, akkor az UPDATE felirat utáni kódot kell bemásolni a blogba.

Ezzel már tökéletes lett valóban.

Tehát a módszer:

Bemegyünk a Bloggerben az irányítópultba, kikeressük a Tervezést, ott pedig a HTML-kód szerkesztése menüpontot. A vezérlősablon kibontásához pipát kell tenni, ekkor lehet úgy beleírni a sablonba a kódot, hogy ne az oldalsávon legyen, hanem minden bejegyzés után.

A szerkesztés menüben van a keresés, amit a CTRL+f billentyűkombinációval is elérhetünk.
A keresőmezőbe beírjuk: post-footer-line.
Ez azt jelenti, a bejegyzések utánra tesszük a Like gombot.

A keresett sorból lehet, hogy több is van a sablonban. Az én sablonjaimban 3 volt. A keresősávon a következő-re kattintva mutatja meg keresett szöveget, és azt is kiírja, hányszor van a szöveg a sablonunkban.

Amikor megleltük a helyet, már csak arra kell vigyázni, hogy jó helyre másoljuk a kódot.
Tehát ezt a sort kerestük: (itt < jel van)div class='post-footer-line post-footer-line-1'(itt >jel van)
Nálam még a sor tovább folytatódik: span class...
Ezután kell a scriptet bemásolni a sablonba.

A bejegyzésben le van írva, melyik részét hogyan lehet módosítani. Én a szélességét vettem 200-ra. Így keskenyebb lesz.

Úgy gondoltam, nem kell a lájkolók képét látni a blogban, így a kódot módosítottam.
Ez a rész az, ahol az van, hogy látszódjanak-e a képek: show_faces=true. Itt a true szót false szóra javítottam. Ezek után már nem látszanak a kis képek.

Amikor a scriptet bemásoltuk a blog sablonjába, a sablon mentése gombra kell kattintani, mert ha nem tessszük, akkor hiába dolgoztunk eddig.

Amikor készen van a mentés, meg is nézhetjük blogunkat, a vadonatúj, postok (bejegyzések) utáni Like gombokkal díszítve.

22 megjegyzés:

  1. Szupiii! Sikerült...végre valaki normálisan leírta köszönöm :D tegnap hajnali 1-ig szenvedtem vele erre most végig vittem az útmutatásod és sikerült :) Köszönöm :))

    VálaszTörlés
  2. Tényleg szupi!:-) Nagyon örülök, hogy hasznos volt a bejegyzés. Én is sokat szenvedtem, mire végre a jó módszert megleltem!

    VálaszTörlés
  3. szia! nekem a sima "nagy", honlapra vonatkozó, oldalsávba kerülő like gomb beillesztése sem sikerült... Az FB-n megtaláltam a kódokat (melyiket használjam?!) és hova illesszem be?! Leírnád ezt is érthetően?! P.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen köszönöm! Tényleg nagyon érthető a leírásod! Sokat segítettél! :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem valamiért nem sikerül, bemásolom és valamiért azt írja ki, hogy:
    A sablonod formázási hiba miatt nem értelmezhető. Győződj meg arról, hogy a sablonban az összes XML-elem megfelelően le van zárva.
    XML-hibaüzenet: The reference to entity "layout" must end with the ';' delimiter.
    ez mi lehet? :/

    VálaszTörlés
  6. Minden pontosvessző a helyén van?

    VálaszTörlés
  7. Az oldal alján van egy másik kód, szerintem próbáld meg azzal :)

    VálaszTörlés
  8. sziaa. amit belinkeltél bloggeres link nemjoo ://
    helyett tudsz vmi mást?
    már órák óta próbálkozok ezzel, de nem sikerül :S

    VálaszTörlés
  9. Ma, 2012. március 17-én nem működik a fenti link, de nem azért, mert elrontottam a hivatkozást itt.
    Megnéztem, a bloggersblogger.com domain név 2012. március 7-én lejárt, tulajdonosa még nem hosszabbította meg. Ha záros határidőn belül nem teszi meg, akkor számunkra elveszett ez az oldal, tartalmával együtt. Lehet, hogy meghosszabbítja, akkor ismét elérhető lesz.

    VálaszTörlés
  10. A bejegyzés frissítve van, képként került be a script.

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Ez az első leírás,ami alapján sikerült megcsinálnom.Nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. Légyszi segíts nekem, mert nagyon béna vok!UGYAN IS NEKEM NINCS ILYEN, H VEZÉRLŐSABLONOK KIBONTÁSA! Mit tegyek, mért nem látok ilyet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megváltozott a Blogger felülete, most másképp lehet elérni a sablon részeit, de most is meg lehet oldani a like gomb elhelyezését.

      Törlés
    2. De látom, közben megoldottad a problémát!

      Törlés
  14. Jah még annyi, h a facebook like boxnál, hiába van true-ra állítva a show faces, mégis csak az első tetszikelő képe látszik, mért?

    VálaszTörlés
  15. Nézd meg, kik tetszikelték az oldalad, mert lehet olyanok, akiket a lájkolók névsorában sem látsz, mert nem engedélyezik azt, hogy láthatóak legyenek, mint lájkolók.

    VálaszTörlés
  16. szia, köszönöm a leírást, sikerült betennem, változtatás nélkül, de nekem rögtön a cím alá rakta be, hogy tudom a cikk végére tenni?
    válaszodat előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  17. Szia! Nekem is ugyanaz a problémám, mint Eninek, vagyis nincs vezérlősablon kibontása négyzetem, amit kipipálhatnék. És sajnos én nem is tudtam megoldani. Le tudnád esetleg írni, h hogyan is lehet másképp elérni a vezérlősablon részeit?
    Nagyon köszönöm, ha tudsz segíteni, mert már a hajamat tépem :(
    Enci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sablon szerkesztése ezek szerint megvan. Van egy olyan gomb, hogy ugrás a modulra. Azt nyomd meg, és keresd Blog1 részt. Ha odaugrott, akkor ezt keresd:
      ""
      Ez a post részeit mutatja. A balra levő kis háromszögre kattints, akkor kibontja a sablon ezen részét.
      Ekkor vagy megkeresed sorról sorra haladva post-footer-line-t, vagy a böngésződ keresés ezen a lapon vagy hasonló elnevezésű funkciójával keresteted a footer szót.

      Általánosságban, a vezérlősablon részleteit az ugrás a modulra gombra kattintva, majd ott a fekete kis háromszögre kattintva érheted el. Ekkor bontja ki a sablon megfelelő részét.

      Törlés